Anul 2023 se anunta a fi foarte dificil din punct de vedere economic pentru tara noastra, mai multe semnale de alarma in acest sens venind deja din partea specialistilor. Reprezentantii Coface Romania au transmis recent ca romanii care au credite legate de indicele IRCC vor ajunge in situatia de a plati rate duble anului viitor, comparativ cu acest an. De asemenea, Romania se va confrunta cel mai probabil cu o crestere semnificativa a ratei somajului, ca urmare a inchiderii unor capacitati industriale.
Iancu Guda, service director in cadrul Coface Romania, a oferit informatii suplimentare legat de ceea ce se intampla acum: “ROBOR deja a crescut, el reactionand mai repede avand in vedere anticiparile inflationiste, fata de IRCC.” In schimb, IRCC este marcat de lichiditatea efectiva din piata, ceea ce inseamna ca se va simti cu un decalaj de sase luni.
Iancu Guda recomanda romanilor cu credite legate de indicele IRCC sa incerce sa refinanteze temporar creditele in moneda euro, unde dobanzile sunt mai mici. In viziunea acestuia, EURIBOR-ul, chiar daca va creste, nu va ajunge in niciun caz la nivelul dobanzilor ROBOR sau IRCC.
Iancu Guda mai adauga faptul ca “este bine sa ai imprumuturi in moneda in care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de cresteri foarte mari ale dobanzilor pe moneda locala, este de preferat sa ai un grad nu foarte mare de indatorare”. Totodata, este de preferat “sa ramai pe acelasi indicator, fie ca este vorba de ROBOR, fie ca este IRCC, urmand sa schimbi in euro un an sau doi atunci cand este cazul si apoi sa revii la moneda nationala”.
Situatia in care ne regasim acum a fost prevazuta inca din primavara de Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale spunand in luna mai ca “s-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR”. Totodata, Isarescu recunostea faptul ca in economie nu se intampla niciodata miracole, niciunul dintre cei doi indicatori nefiind solutia perfecta.
Potrivit datelor analizate de Coface, anul trecut au fost raportate 6.113 proceduri de insolventa, in crestere cu 10% fata de anul anterior. Apoi, in primul trimestru al acestui an au fost inregistrate 3.510 insolvente, in crestere cu 16% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent. Tot in primele trei luni ale anului, raportat la 1.000 de companii, numarul insolventelor a fost de 20, ceea ce reprezinta de doua ori mai multe insolvente la 1.000 de companii active in comparatie cu media regionala, care este de numai 11.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si