Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
rata inflatieiinflatiescumpiri
Romania este campioana inflatiei in Uniunea Europeana. Si in octombrie, tara noastra a fost fruntasa in clasamentul care ne arata, de fapt, ca viata devine tot mai scumpa pe meleagurile mioritice.
Romania, lider in clasamentul inflatiei din UE in octombrie 2024
Cifrele vin de la Eurostat si arata urmatoarele: Romania s-a aflat pe primul loc in Uniunea Europeana la rata anuala a inflatiei in octombrie 2024, inregistrand un procent de 5,0%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Aceasta depaseste semnificativ media Uniunii Europene, care a fost de 2,3%, in crestere fata de 2,1% in luna septembrie. Pentru comparatie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei au fost raportate in Slovenia (0,0%), Lituania si Irlanda (ambele 0,1%).
In zona euro, rata anuala a inflatiei a ajuns la 2,0% in octombrie, marcand o usoara crestere de la 1,7% in luna anterioara. Cu toate acestea, datele sunt mai favorabile decat in urma cu un an, cand rata era de 2,9% in zona euro si de 3,6% in Uniunea Europeana.
Cine sunt "vinovatii" pentru cresterea inflatiei?
La nivelul zonei euro, serviciile au fost principala componenta care a contribuit la rata inflatiei, adaugand +1,77 puncte procentuale. Alte sectoare care au avut un impact semnificativ sunt alimentele, alcoolul si tutunul (+0,56 pp), bunurile industriale neenergetice (+0,13 pp). In mod surprinzator, sectorul energetic a avut o influenta negativa (-0,45 pp), datorita scaderii preturilor.
Comparativ cu septembrie, inflatia anuala a scazut doar in doua state membre, a ramas stabila in sase si a crescut in nouasprezece. Aceasta variatie arata ca presiunile inflationiste raman diferite de la un stat la altul, in functie de contextul economic local si de politicile aplicate. Belgia si Estonia, de exemplu, au urmat Romania in topul celor mai ridicate rate de inflatie, ambele cu 4,5%.
Romania, in fata unei provocari economice majore
Pentru Romania, nivelul ridicat al inflatiei ar putea semnala presiuni crescute asupra consumatorilor si a mediului de afaceri. Costurile ridicate ale vietii, combinate cu inflatia persistenta, vor necesita masuri economice bine gandite pentru a mentine stabilitatea financiara si increderea publicului. Totusi, ramane de vazut cum va evolua situatia in lunile urmatoare, avand in vedere ca alte state europene par sa gestioneze inflatia cu mai mult succes.
Sursa foto: AI/Freepik.com