"Bancile europene nu sunt complet la adapost dupa prabusirea Silicon Valley Bank (SIVBV.UL) si Signature Bank (SBNY.O), chiar daca nu se confrunta cu un risc sistemic. Cauza principala a necazurilor acestor doua banci din SUA este cresterea foarte rapida a ratelor dobanzilor ..."
"Nu as spune ca suntem complet in siguranta in Europa", a mai spus oficialul. Acesta a vorbit si despre faptul ca bancile germane nu si-au revenit complet din criza financiara din 2008 initiata de caderea Lehman Brothers, care a avut „semnificatie sistemica” si a provocat un efect de domino.
Practic, la acest moment, planeaza incertitudinea asupra sectorului bancar european.
Si Presedintele Consiliului Fiscal a vorbit despre falimentul Silicon Valley Bank
"Este foarte bine ca autoritatile americane au intervenit rapid si au reiterat angajamentul de garantare a depozitelor de pana la 250.000 dolari. Dar cele mai multe depozite de la SVB (peste 90%) nu erau garantate. Totusi, sunt semne ca Guvernul federal va incerca sa ofere despagubiri posesorilor de depozite neasigurate.
Se va comenta mult pe seama acestui episod, care arata din nou interconectarea din pietele financiare, fragilitati multiple. Randurile de fata subliniaza doua aspecte care explica, fie si partial, de ce cazul
SVB era scris pe perete, cum spun americanii.
In primul rand, este vorba inca despre sub-reglementarea sistemului financiar, mai ales a sectorul bancar umbra (non-banci care efectueaza operatiuni de creditare), ce este de neinteles. Fonduri mari au migrat catre zonele subreglementate si este inexplicabila inactiunea reglementatorilor in aceasta privinta - desi de ani de zile aceasta situatie este semnalata in documente ale BCE, FMI, Fed, BoE, ESMA etc. A fost si episodul din februarie cu fonduri de pensii in Marea Britanie, care facusera plasamente in gilts (obligatiuni guvernamentale) si care, prin marcarea la piata (mark to market) au suferit pierderi importante in portofolii. Iar BoE a intervenit pentru a calma apele", a declarat Daniel Daianu.