Simulare: cat te va costa rata la casa, in 2022. Vei scoate bani frumosi din buzunar
scumpire rate casacrestere rate casacrestere ircc
Cand Banca Nationala a Romaniei majora dobanda de politica monetara cu 0,25%, analistii financiari considerau ca aceste puncte de baza sunt insuficiente. Cand BNR a crescut, la inceputul acestei luni, dobanda cu 0,50%, acelorasi analisti li se pare ca BNR a exagerat.
Cum o fi exagerat din moment ce
banca noastra centrala constata majorarile tot mai importante ale preturilor si prevede inflatie chiar si de doua cifre, la jumatatea acestui an, nu se stie...
Important este ca romanii care au contractat credite cu dobanzi legate de ROBOR au si vor avea de platit rate mai mari, exact cum prevedeau contractele lor incheiate cu bancile comerciale.
Cel putin la prima vedere, scapa de majorari cine a luat credite legate de IRCC - indicele de referinta pentru creditele consumatorilor - indicator introdus tocmai pentru a-i scapa pe acestia de asa-zisa tiranie a ROBOR.
Indicele de referinta trimestrial al pietei monetare interbancare se calculeaza ca medie aritmetica a valorilor zilnice inregistrate in toate zilele lucratoare ale trimestrului respectiv.
Indicele de referinta zilnic al pietei monetare interbancare se calculeaza in fiecare zi lucratoare, ca medie ponderata (cu volumele tranzactiilor) a ratelor de dobanda ale tranzactiilor de pe piata monetara interbancara.
Prin urmare, daca BNR a crescut rata dobanzii de politica monetara, si IRCC va creste, insa, spre deosebire de ROBOR al carui nivel este calculat zilnic, actualizarea IRCC se face trimestrial.
IRCC poate ajunge la 4%
De exemplu, daca un debitor avea, in ianuarie 2022, o rata bancara in valoare de 1.343,88 lei, dupa cresterea IRCC, aceeasi persoana va plati peste 1.747 de lei, in decembrie, daca BNR continua majorarile ratei dobanzii de politica monetara si IRCC ajunge la 4%.
Nivelul este foarte probabil sa fie atins, intrucat, in vederea reducerii inflatiei, BNR trebuie sa continuea sa creasca rata dobanzii de politica monetara, cel mai important instrument al sau pentru a se achita de cea mai importanta obligatie legala a sa: stabilitatea preturilor.
Prin vocile oficialilor sai, BNR a avertizat, in repetate randuri, ca vremea banilor ieftini s-a incheiat.