SIF Oltenia isi vinde participatia la BCR cu 140 de milioane de euro!
vanzare actiuni bcrsif oltenia bcrsif5 bcrerste bank
SIF Oltenia a informat ca, in sedinta de astazi, Consiliul de Administratie a aprobat valorificarea integrala a pachetului de 1.023.534.303 actiuni BCR detinut de societate, catre Erste Group Bank.
Valoarea pachetului, reprezentand 6,29% din actiunile BCR, ce va face obiectul contractului de vanzare-cumparare este de 140 de milioane de euro.
Tranzactia evalueaza BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (pret/valoare contabila) de 1,35, la trimestrul 1 2018, in concordanta cu evaluarile de piata pentru bancile romanesti listate.
In vederea finalizarii tranzactiei, etapele ce urmeaza a fi derulate sunt initierea de indata a negocierilor pe aspecte de detaliu ale contractului de vanzare/cumparare, cu obiectivul de a semna contractul in termen de 30 de zile de la inceperea negocierilor; implementarea contractului de vanzare-cumparare va face obiectul unor conditii suspensive.
A doua etapa este obtinerea aprobarilor societare si de reglementare: Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, in cazul SIF Oltenia; Consiliul de Supraveghere si Banca Central Europeana, in cazul Erste Group Bank.
Valorificarea investitiei in BCR se va derula printr-o tranzactie unica de vanzare-cumparare, exclusiv in numerar.
Executia tranzactiei este planificata pentru a doua jumatate a anului 2018.
SIF Oltenia era singura dintre cele cinci SIF care, dupa ce BCR a fost preluata de Erste, a ales sa pastreze pe termen lung actiunile pe care le detine la cea mai mare banca din Romania.
In urma tranzactiei detinerea pe care Erste o va avea la BCR va creste la 99,88%.Diferenta pana la 100% (19.830.840 de actiuni) apartine, in principal, fostilor si actualilor angajati ai BCR.
In ultimul an, actiunile SIF Oltenia s-au tranzactionat, la Bursa de Valori Bucuresti, la preturi cuprinse intre 1,7440 si 2,5 lei, iar cele ale Erste Bank, la preturi intre 142,5 si 200 de lei.
Citeste si:
BCR, profit in crestere cu 15 % fata de anul trecut
“Conducerea SIF Oltenia si-a asumat un angajament pe termen lung fata de actionarii sai de a administra portofoliul in cele mai bune conditii si de a maximiza increderea pe care investitorii ne-au acordat-o.
Prin participatia la BCR, cea mai mare banca din Romania, SIF Oltenia are un rol strategic in economia romaneasca. SIF Oltenia va continua sa detina un rol strategic in economie si dupa vanzarea actiunilor BCR, prin investitii in sectoare cu potential de crestere pe termen lung.
BCR a incheiat ultimii trei ani in conditii de profitabilitate ridicata, astfel ca perspectivele de valorificare in conditii bune a actiunilor detinute la cea mai mare banca din Romania au evoluat pozitiv.
Luand acest aspect in calcul, si oferta financiara inaintata de Erste Group, care evalueaza actiunile BCR cu o prima semnificativa fata de valoarea activului net, putem spune ca acum este momentul bun de a fructifica cea mai importanta participatie din portofoliul SIF Oltenia.
Semnarea acordului preliminar vine in continuarea bunei colaborari pe care SIF Oltenia si Erste Group au avut-o timp de mai bine de un deceniu, colaborare care s-a consolidat si gratie suisurilor si coborasurilor specifice oricarui parteneriat pe termen lung,“ a declarat Tudor Ciurezu, Presedinte si Director General al SIF Oltenia.
”Aceasta tranzactie a fost asteptata de ambele parti de ceva timp. La Erste Group, strategia noastra a fost intotdeauna de a detine cel mai mare pachet de actiuni posibil la subsidiare si suntem bucurosi ca participatia noastra la BCR va creste la 99,88% din capital.
In acelasi timp, SIF Oltenia a fost interesata sa valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul sau.
Daca tendinta generala este ca grupurile bancare internationale sa aleaga dezinvestirea si reducerea expunerilor, noi ne reconfirmam astfel viziunea pe termen lung asupra potentialului exceptional al regiunii ECE.
Tranzactia care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori straini din Romania in 2018", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
In octombrie 2006, Erste Group a incheiat achizitia unei participatii de 61,9% de la AVAS (Autoritatea Romana pentru Valorificarea Activelor), BERD si IFC la BCR.
In noiembrie 2006, Erste Group a mai achizitionat 7,2% din BCR printr-o oferta catre angajatii BCR, iar, in 2011, Erste Group a achizitionat o participatie de 24% din BCR de la SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia (fiecare 6%), intr-o oferta care a implicat numerar si schimb de actiuni.