Seful BNR ne explica de ce nu avem bani in buzunar: Asta e marea greseala a romanilor
saracieeducatie financiara
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), considera ca romanii au o mare problema legata de lipsa educatiei financiare. De aici ni s-ar trage multe neajunsuri.
Multor romani le lipsesc notiuni elementare de educatie financiara si in aceasta situatie nu e de mirare situatia precara in care se zbat conationalii nostri in general. Cand nu stii ce sa faci cu banii, cum sa-i administrezi, cum sa-i protejezi de devalorizare, cum sa-i pui sa produca alti bani si cum sa te pui la adapost pentru batranete, saracia e un scenariu foarte posibil.
"Majoritatea cetatenilor adulti din Romania au cunostinte insuficiente in domeniul financiar. Este insa cunoscut ca, pentru o functionare cat mai eficienta a mecanismelor economice, fiecare persoana activa ar trebui sa detina informatii economico-financiare minime, care sa-i permita sa-si gestioneze banii si riscurile asociate in mod responsabil, sa cunoasca modul de functionare a economiei in general si a economiei nationale, economiei de piata, in special. Ce trebuie facut pentru a ajunge cat mai repede la o atare stare in Romania? Aceasta este o tema pe care cred ca o va aborda explicit sau implicit conferinta de astazi”, e de parere seful BNR.
Orice roman ar trebui sa stie ce e inflatia si ce efecte are asupra banilor sai
Inflatia, de exemplu, este un concept pe care nu toti romanii il stapanesc, desi ne afecteaza in egala masura pe toti, indiferent de nivelul de pregatire, de venituri sau de domeniul in care ne desfasuram activitate. Toti ar trebui sa ii cunoastem efectele si sa stim deci cum sa ne protejam.
"Acum, cateva cuvinte despre cum vedem noi la Banca Nationala rolul educatiei financiare. Intelegerea unor concepte economice importante pentru fiecare cetatean activ, precum mecanismul inflatiei, ca sa dau un exemplu sau procesul - ca este un adevarat proces de formare a dobanzilor, nu le scoate nimeni din cos - sunt o tinta intrinseca a educatiei financiare din punctul nostru de vedere.
Educatia financiara devine pentru banca centrala - si nu numai la noi, la orice banca centrala - un element complementar al politicilor de reglementare si supraveghere si chiar al stabilitatii financiare. Asadar, suntem direct interesati de cresterea nivelului de cunostinte in randul publicului adult, dar nu numai - si de folosire a oricarui instrument ce poate dezvolta atitudini si comportamente sanatoase din punct de vedere economic in randul populatiei si, in special, in randul tinerei generatii”, a mai spus oficialul.
Foto: unsplash.com