Seful BNR, despre costul ascuns al luptei cu inflatia: Nu am avut alta solutie
inflatiepreturi maribnrmugur isarescu
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, tocmai a vorbit despre lupta dificila pe care institutia sa o duce cu puseul inflationist prezent, de altfel, in toate economiile blocului comunitar. Conform acestuia, bancile centrale au poate 100 de instrumente pe care le pot folosi in politica lor monetara, dar de mai bine de doua decenii pentru BNR-ul nostru e foarte important cursul de schimb.
Oficialul ne-a spus ca singura solutie pentru a tempera cresterile de pret de pe piata energetica a fost sa puna un tampon, cursul de schimb.
In aceasta situatie, subliniaza Isarescu, "nu poti sa te joci cu cursul de schimb, si va spun si dumneavoastra si am spus-o si la inceputul iernii, nici cu pretul la energie" ... "Se duce in prea multe preturi".
"Daca alte tari au cunoscut doua tipuri de curs de schimb valutar in acelasi timp si dobanzi plafonate din ordinul bancii centrale, noi am avut sansa sa nimerim in plin proces de liberalizare a serviciilor financiare”, a mai spus Isarescu.
Mugur Isarescu ne-a precizat si sursa acestei inflatii agresive. El considera ca marea parte a scumpirilor resimtite in economie au drept cauza preturile mari de pe pietele de energie. De aici vine inflatia!
"Noi nu am avut alta solutie acum de a tempera ce se intampla cu pretul la energie, 60-80% din inflatia din Romania este din pretul la energie, direct sau indirect, decat sa ii punem un tampon pe un factor care aceeasi putere de impact: cursul de schimb. Si ne-am asumat un risc. Nu avem balanta de plati excendentara", a continuat seful BNR.
Te-ar putea interesa si: Toti romanii care stau la bloc trebuie sa stie: devine obligatoriu sa-ti montezi acest dispozitiv
Declaratiile sefului BNR au fost facute miercuri in cadrul evenimentului in care Mugur Isarescu, si-a lansat cartile "Bancile Centrale si calibrarea politicii monetare" si "Central Banks and Monetary Policy Calibration".
"Dupa cate stiti, acum doi ani am sarbatorit 140 de ani de existenta, noi Banca Nationala. Pentru a marca acest moment Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a aprobat publicarea in cadrul colectiei Biblioteca Bancii Nationale, seria noua a colectiei, a unui numar de 10 volume continand o selectie de lucrari si studii elaborate de specialistii bancii pe parcursul ultimelor decenii. Aceasta serie reunita sub titlul aniversar 140 de ani este conceputa a avea urmatoarea structura: doua volume, unul in limba romana si unul in limba engleza reunind lucrari ale guvernatorului Bancii Nationale, alte doua volume dedicate studiilor de politica monetara, apoi ale doua volume continand studii de stabilitate financiara, inca doua studii dedicate problemelor de economie generala, cate unul in limba romana si in limba engleza. As sublinia, cand vor aparea ca volumele in limba engleza, ca nu sunt identice cu cele in limba romana”, a spus Mugur Isarescu.
La ce sa ne astepam in plan economic, in urmatoarele luni
Referitor la ce ne asteapta in plan economic, in urmatoarele luni, analistii
CFA Romania contureaza cateva previziuni ce ne pot oferi niste puncte de reper in acest context incert. Iata ce cred specialistii ca se va intampla, in linii mari, in urmatorul an:
-
Euro sare de pragul psihologic de 5 lei. Peste un an, vom plati nu mai putin de 5,0465 lei pentru un euro!
-
Preturile mari persista. Rata anuala a inflatiei va continua sa aiba doua cifre procentuale, din nefericire pentru bugetele noastre. Concret, se estimeaza ca peste un an inflatia va fi de 10%.
-
Ratele la banci raman mari, dar dobanzile stabile. ROBOR la trei luni folosit in calculul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - nu va fi foarte diferit de nivelul din prezent, analistii din cadrul CFA Romania asteptandu-se ca acesta sa fie cotat peste un an la 7,48%.
Foto: freepik.com