Sefa Bancii Centrale Europene, avertisment privind cresterea DOBANZILOR: care vor fi efectele, de fapt
dobanzidobanda de referintadobanda cheiebnrbce
Presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde critica politica de inasprire a conditiilor monetare si considera ca majorarea dobanzilor nu este cheia rezolvarii nici macar a uneia dintre problemele economice din prezent. Ba mai mult, acestea pot afecta redresarea economica post-criza sanitara.
In plina criza inflationista in zona euro (si nu numai) mai multi lideri din cadrul Bancii Centrale Europene considera ca instrumentul de baza al luptei impotriva scumpirilor este cresterea dobanzilor, inasprirea politicilor monetare.
Sefa BCE nu impartaseste aceasta opinie si nu crede ca aceasta este solutia. Din contra, astfel de masuri ne pot periclita redresarea economica de care am putea avea parte dupa incheierea crizei sanitare globale.
Cresterea dobanzilor "nu ar rezolva niciuna dintre problemele actuale, dimpotriva"
Majorarea dobanzilor "nu ar rezolva niciuna dintre problemele actuale", a declarat Christine Lagarde intr-un interviu pentru postul german de radio Redaktionsnetzwerk Deutschland. "Dimpotriva, daca actionam in pripa acum, revenirea economiilor noastre ar putea fi considerabil mai slaba iar locurile de munca ar putea fi puse in pericol", a continuat oficialul.
Oficialul mai transmite un mesaj important liderilor europeni, acela ca trebuie sa adoptam masuri etapizat si sa nu ne comparam cu alte economii, cum ar fi, spre exemplu, cea a Statelor Unite ale Americii. Lucrurile stau diferit acolo, avertizeaza sefa BCE.
"Economia SUA este supraincalzita, in timp ce economia noastra este departe de asa ceva. De aceea putem, si trebuie, sa procedam intr-un mod mai prudent. Nu putem sufoca revenirea", a spus oficialul Bancii Centrale Europene.
Totusi, aceasta recunoaste ca avem o problema privind evolutia inflatiei si considera ca fenomenul ar putea avea proportii mai ingrijoratoare decat se anticipase anterior: "Este posibil ca inflatia sa fie mai mare decat ceea ce prognoza in decembrie. Vom analiza acest lucru in luna martie si apoi vom lua masurile care se impun".
In opinia oficialului BCE, inflatia va depasi tinta de 2% pe termen mediu numai in situatia in care cresterile salariale vor depasi "semnificativ si persistent" acest nivel. "Pentru moment nu vedem acest lucru. In majoritatea tarilor din zona euro, inclusiv in Germania, solicitarile salariale sunt foarte moderate".
Va amintim ca, saptamana aceasta, Banca Nationala a Romaniei a decis majorarea dobanzii de referinta la 2,5% de la 2%, mai mult decat se asteptau analistii, ca raspuns la
evolutia inflatiei din tara si la previziunile negative in acest sens. "Rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze semnificativ cresterea in trimestrul II 2022 si sa urce la un nivel de doua cifre, in principal ca efect al unor majorari mult mai ample ale preturilor gazelor naturale si energiei electrice, ce se vor evidentia pregnant dupa suspendarea in luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici", a transmis BNR.
Intervalul tintit de BNR pentru inflatia anuala este de 2,5% +/-1 punct procentual, insa evolutiile din ultimele luni intrec si cele mai pesimiste scenarii, Romania iesind din 2021 cu o rata a inflatiei de 8,2%. De asemenea, in luna ianuarie a acestui an, rata anuala a inflatiei in zona euro a atins un record absolut de 5,1%.