Seceta, criza politica si lipsa investitiilor din Romania au franat cresterea economica
pibsecetacrizaexporturiindustrie
In tara noastra, produsul intern brut rezultat in trimestrul al treilea al anului a fost mai mic cu 0,5%, comparativ cu trimestrul precedent, potrivit datelor unui studiu al Institutului National de Statistica (INS).
Analistii apreciaza ca fata de acelasi trimestru din anul 2011, produsul intern brut a inregistrat in Romania o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier. Scaderea se datoreaza domeniilor constructiilor si agriculturii, dar si procesului de franare a investitiilor, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Expertii apreciaza ca exista riscul ca pe intreg anul 2012, economia sa inregistreze un ritm usor negativ de dezvoltare.
“ Prognoza arata ca in ceea ce priveste cresterea economica, aceasta va ramane la un nivel scazut si in cursul anului 2013, din cauza unei absorbtii foarte modeste a fondurilor europene, dar si a indeciziei guvernantilor in privinta reformelor”, potrivit INS. In plus, scaderea PIB in zona euro afecteaza domeniul industriei, dar si exporturile tarii noastre.
"Cel mai probabil, a doua parte a anului va aduce evolutii negative la nivelul economiei. Prognoza arata o deteriorare semnificativa a evolutiei PIB in 2012, generata atat de productia agricola foarte slaba, de seceta, dar si de deteriorarea cererii externe, pe fondul evolutiilor negative ale economiei europene” a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank.
Prognoza de crestere economica pentru 2012 ramane neschimbata la 0.5%, fiind insa riscuri ca ea sa fie chiar usor optimista, precizeaza analistul.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 0,8%, cat estima in iulie, la 0,5%. Motivele precizate: criza euro, evolutia agriculturii si incertitudinea politica.
Fondul Monetar International are insa proiectii mai optimiste pentru economia Romaniei, atat referitor la anul acesta, cand a estimat o crestere de 0,9%, cat si pentru anul urmator, cu o prognoza mai optimista, de 2,5%.