Se strange latul in jurul bancilor din Romania. Nu mai au incotro, din iulie trebuie sa taie dobanzile la creditele in lei
dobanzi bancarecredite bancare
Din luna iulie 2024, avem toate sansele sa platim dobanzi mai mici pentru creditele in lei aflate in derulare, dar si pentru cele pe care le vom accesa din acel moment incolo.
Totul se datoreaza faptului ca inflatia este in scadere si a ajuns deja la un prag considerat acceptabil de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Amintim ca, in luna mai, rata anuala a inflatiei in Romania a scazut la 5,1% an/an, de la 5,9% an/an.
Prin urmare, la urmatoarea sedinta de politica monetara, BNR cel mai probabil ca va reduce dobanda-cheie. Aceasta decizie va trimite in piata bancara un semn clar de stabilitate si temperare a inflatiei, iar bancile comerciale vor prelua semnalul si-l vor traduce prin micsorarea dobanzilor practicate firmelor si populatiei, pentru creditele in lei vechi si noi.
Intr-o analiza recenta, BCR sustine ca evolutia inflatiei din ultima perioada poate sustine decizia BNR de a scadea dobanda de politica monetara, in plina vara.
Amintim ca dobanda-cheie a sarit de pragul de 7% pe an in contextul inflatiei puternice care a macinat economia Romaniei. Bancherii centrali, in astfel de situatii, apeleaza la majorarea dobanzilor ca sa protejeze economia, desi reversul medaliei e platit de consumatorii datori la banci.
Odata ce inflatia e adusa sub control, se justifica si scaderea dobanzilor. La fel se intampla, de exemplu, si in zona euro, acolo unde, la ultima sedinta a Bancii Centrale Europene, s-a decis diminuarea dobanzii, tot datorita fapului ca inflatia a scazut simtitor.
Prin urmare, in aceasta vara ne vor costa mai putin ratele atat pentru creditele in lei cu dobanda variabila, cat si pentru cele in euro. "Consiliul guvernatorilor a decis sa reduca cu 25 de puncte de baza cele trei rate ale dobanzilor reprezentative ale BCE. In consecinta, rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% si, respectiv, 3,75% incepand cu data de 12 iunie 2024”, a transmis BCE.
Conform calculelor specialistilor de la
Finzoom.ro, pentru un imprumut de 50.000 de euro cu o perioada de rambursare de 30 de ani, rata lunara in acest moment se ridica la 358 de euro. Dupa ieftinirea decisa acum de BCE, rata in cazul acestui credit va cobori la 350 de euro.
Mai mult, micsorarea dobanzii poate duce si la conditii mai relaxante de finantare. Bancile vor avea criterii mai putin dure in a-ti analiza situatia financiara atunci cand vei merge sa soliciti finantare, fie ca persoana fizica, fie in calitate de firma.
Foto: pexels.com