Se scumpesc si ratele la credite: cine va plati mai mult, chiar de acum
dobanziratecrediteimprumuturi
Valul inflationist se abate si asupra sistemului bancar, majorand dobanzile si urcand, astfel, costul final al ratelor lunare pe care trebuie sa il suporte cetatenii care au contractat credite de la banci.
Ratele se scumpesc, anunta economistii, din cauza ca indicii folositi la calcularea dobanzilor sunt pe val.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019, a ajuns, joi, la nivelul de 2,40%. Se consemneaza, astfel, o crestere destul de semnificativa, fata de cei 2,36% aferenti ultimelor patru zile de cotare.
Daca aruncam o privire pe evolutia recenta a indicelui ROBOR, constatam faptul ca acesta e marcat de o tendinta de crestere ce pare a fi una de durata. Iata doua elemente foarte sugestive in acest sens:
-
de la inceputul lunii octombrie, indicele s-a majorat cu 34%;
-
de la inceputul acestei saptamani, s-a majorat cu 1,69.
ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a sarit la 2,51%. Prin comparatie, nivelul anterior, cu doar o zi in urma, era de 2,48%.
Nu in ultimul rand, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de 12 luni, a crescut la randul sau, atingand valoarea de 2,61%, de la 2,57% miercuri.
Contractati credite cu dobanzi fixe pentru perioade cat mai lungi
Desigur, parerile sunt impartite, motiv pentru care unii experti financiari isi indeamna clientii sa isi refinanteze creditele si sa treaca la
IRCC, daca inca depind de ROBOR, pentru a plati dobanzi mai mici. Este, insa, o "loterie", neavand garantii in niciuna dintre directii, cu atat mai putin intr-o perioada ca aceasta, marcata de lipsa de predictibilitate.