Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
rate la bancidobanzi la credite
Emotii mari pentru romanii care au de rambursat catre banci credite contractate inainte de luna mai a anului 2019, ale caror dobanzi inca se calculeaza in functie de ROBOR. Banca Nationala a Romaniei (BNR), a anuntat ca ROBOR este in crestere, din nou!
In cazul debitorilor care nu au luat decizia irevocabila de a trece la IRCC si au ramas in continuare in situatia in care dobanzile li se calculeaza in functie de ROBOR, finalul anului nu vine cu vesti bune.
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a ajuns marti la 5,59% pe an, de la 5,58%. Ingrijorator este faptul ca in ultima perioada ROBOR se tot majoreaza. De exemplu, saptamana trecuta, vineri, s-a incheiat cu o cotatie pentru ROBOR la 3 luni de 5,58% pe an, de la 5,56% in ziua precedenta, conform BNR. De asemenea, cresteri au fost in ultimele zile si la ROBOR la 6, respectiv 12 luni.
Si astazi avem o crestere in cazul ROBOR la sase luni. Acesta a urcat marti la 5,63% pe an, de la 5,62%, in timp ce ROBOR la 12 luni, la randul sau, a crescut la valoarea de 5,67%, de la 5,66%.
IRCC in acest moment este 5,99% pe an, fiind in crestere fata de cel din trimestrul anterior, de 5,86%. Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor) este reglementat de OUG 19/2019 si a inlocuit vechiul mecanism de calcul pentru dobanzile variabile la creditele in lei, oferind o metoda mai transparenta bazata exclusiv pe tranzactiile interbancare. Totusi, romanii care au credite contractate inainte de luna mai a anului 2019 inca raman dependenti de evolutia ROBOR, daca nu discuta cu banca finantatoare trecerea la IRCC, decizie pe care numerosi debitori au luat-o deja si care este irevocabila.
Cum se calculeaza dobanzile la ratele bancare
Cand vine vorba de credite bancare, unul dintre cei mai importanti termeni pe care trebuie sa-l intelegi este DAE – Dobanda Anuala Efectiva. De multe ori, dobanda mentionata in oferta poate parea atractiva, dar adevaratele costuri ale creditului sunt ascunse in detalii precum comisioanele sau alte taxe. Prin urmare, e deosebit de important sa cunosti cateva aspecte esentiale ce te pot ajuta sa iei un credit mai avantajos.
Dobanda Anuala Efectiva (DAE) este un indicator care reflecta costul total al unui credit pe parcursul unui an, exprimat procentual. Spre deosebire de dobanda simpla, care este doar o componenta a ratei lunare, DAE include toate cheltuielile asociate cu creditul, cum ar fi comisioanele de administrare, asigurarile sau alte taxe. Astfel, DAE este un indicator mult mai precis al costului real al unui imprumut, oferindu-ti o imagine de ansamblu asupra sumei pe care o vei plati in final.
Sursa foto: freepik.com