Imprumuturi in franci elvetieni: se schimba regulile, de la 1 ianuarie 2022
credite franci elvetieniindice chflibor chf
La inceputul istoriei post-decembriste a creditarii persoanelor fizice din Romania, imprumuturile in monede exotice au fost tentante, avand in vedere ca erau contractate la dobanzi mult mai mici decat cele practicate de banci la lei.
Fie ca habar nu aveau nici ei, fie ca ascundeau informatia, extrem de putini ofiteri de
credit i-au informat pe clienti cu privire la riscul valutar presupus de creditele in alta moneda decat cea in care erau platiti.
In acelasi timp, desi urma sa se indatoreze pe zeci de ani, practic, intreaga lor viata profesionala, nici clientii nu s-au obosit sa citeasca atent contractele.
Asa s-a ajuns ca, atunci cand, in urma crizei financiare incepute in 2008-2009, francul elvetian - asa-numit activ de refugiu - si-a crescut valoarea in raport cu principalele valute, dar si cu amarata noastra moneda nationala, debitorilor le-a fost extrem de greu si, in unele cazuri, imposibil sa-si mai plateasca ratele.
De unde luasera credite cand francul era cotat de BNR la mai putin de 2 lei, oamenii s-au trezit ca francul trece de 4 lei.
Faptul a dus la numeroase proteste la adresa statului, bancilor comerciale, Bancii Nationale a Romaniei si guvernatorului acesteia, Mugur Isarescu.
Intre timp, unele banci cu bilanturile pline de credite in franci elvetieni si-au convins clientii sa se refinanteze si sa se finanteze in moneda nationala, astfel incat, numarul celor care mai au imprumuturi denominate in moneda cantonala este mult mai mic.
Alta referinta pentru creditele in franci
In acest context, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca, pe 22 octombrie 2021, a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2021/1847 al Comisiei privind desemnarea unei inlocuiri statutare pentru anumite maturitati ale LIBOR CHF, intrucat acestea din urma nu vor mai fi calculate si publicate.
Prin acest act de punere in aplicare, Comisia Europeana a stabilit care sunt ratele de inlocuire pentru LIBOR CHF cu scadenta la o luna, 3 luni, 6 luni si 12 luni, in cazul oricarui contract si al oricarui instrument financiar definit in Directiva 2014/65/UE.
Ca atare, de la 1 ianuarie 2022, referintele la ratele LIBOR CHF cu maturitati la o luna, 3 luni, 6 luni si 12 luni, continute in contractele si toate instrumentele financiare cu scadente dupa 1 ianuarie 2022, care se raporteaza la LIBOR CHF, incheiate de catre institutiile de credit din Romania cu toti clientii acestora, vor fi inlocuite de drept, automat, cu ratele combinate SARON si ajustarile de marja corespunzatoare, prevazute in regulamentul de punere in aplicare al Comisiei, fara a fi necesara renegocierea contractelor.
Potrivit unui anunt al Bancii Nationale din 5 aprilie 2021, Comisia Europeana urma sa stabileasca unul sau mai multi indici de referinta pentru inlocuirea indicilor LIBOR in cadrul contractelor si al instrumentelor financiare, iar BNR urma sa fie implicata activ in acest efort.