Se ieftinesc ratele la banci pentru sute de mii de romani: IRCC a scazut
irccrate la bancabancicreditdobanzi
Debitorii care au de rambursat credite cu dobanda variabila influentata de IRCC (indicele ce a inlocuit ROBOR din luna mai a anului 2019), vor resimti o diminuare a poverii datoriei, fiindca ratele la banci se vor ieftini.
Totul se datoreaza faptului ca IRCC inregistreaza scaderi, dupa 18 luni in care a transformat vietile romanilor datori la banci intr-un veritabil cosmar financiar.
Astfel, conform Bancii Nationale, Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor a ajuns la 5,94% pe an, de la 5,98%, cat era calculat anterior acestei deprecieri.
Aceasta valoare va fi folosita pe piata de catre banci in trimestrul trei al acestui an, adica in perioada iulie - septembrie 2023.
Se estimeaza ca aproape jumatate de milion de romani platesc rate la banci influentate de IRCC. Cele mai multe dintre credite sunt imprumuturi noi, contractate dupa anul 2019, pentru care s-a aplicat in mod automat Indicele IRCC, insa sunt si mii de situatii in care romanii au optat pentru schimbarea ROBOR-ului cu IRCC-ul, mai ales in vara lui 2022, cand ROBOR sarise de pragul de 8%. Schimbarea este ireversibila, debitorii nemaiputand sa revina la ROBOR.
Ce reprezinta IRCC, de fapt, si cum se calculeaza
IRCC inseamna Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor. Avem doua siuatii: indice trimestrial si indice zilnic.
IRCC zilnic al pietei monetare interbancare se calculeaza zilnic si reprezinta media ponderata (cu volumele tranzactiilor) a ratelor de dobanda ale tranzactiilor de pe piata monetara interbancara.
IRCC trimestrial se calculeaza la finalul fiecarui trimestru. IRCC trimestrial se stabileste drept media aritmetica a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucratoare din trimestru), urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator.
Foto: manager.ro