Banca Nationala a Romaniei le da o veste buna celor cu credite la banci, ultima decizie a institutiei urmand sa provoace o scadere a ratelor in perioada urmatoare. Mai exact, este vorba despre indicele ROBOR la trei luni, care a scazut saptamana trecuta de la 6% la 5.81%. Fiind vorba despre indicele care sta la baza calculului pentru creditele de consum in lei, aceasta scadere a lui va aduce si scaderea ratelor pe care romanii le au de platit la banca.
ROBOR este un indicator de referinta pentru dobanzile interbancare din Romania. Este utilizat in principal pentru a calcula dobanzile la creditele in lei acordate de bancile comerciale. ROBOR reprezinta rata medie a dobanzilor la care bancile din Romania sunt dispuse sa se imprumute intre ele pe termen scurt, si este calculat pe baza cotatiilor furnizate de un grup de banci selectate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). ROBOR are mai multe scadente, de la o zi (overnight) pana la un an. Cele mai frecvent utilizate scadente pentru calculul dobanzilor la credite sunt ROBOR la 3 luni si ROBOR la 6 luni.
La inceputul anului 2024, indicele ROBOR la trei luni era de 6,21%, comparativ cu 7,56% pe 3 ianuarie 2023. Indicele ROBOR la sase luni, utilizat pentru calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a scazut la 5,87% pe an, de la 6,04%, iar ROBOR la 12 luni a coborat la 5,92%, de la 6,05%.
Potrivit datelor BNR, indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,86% pe an. Acest indice este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul I 2024, in scadere fata de cel din trimestrul anterior, de 5,90%. IRCC reflecta media tranzactiilor efective realizate pe piata interbancara, oferind o imagine mai clara a costului real al banilor intre banci. Fiind bazat pe tranzactii reale si nu pe cotatii teoretice, IRCC este considerat mai transparent si mai putin susceptibil la manipulare.
Cu o saptamana in urma, consiliul de administratie al BNR a hotarat scaderea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,75% pe an, de la 7,00% pe an, incepand cu data de 8 iulie 2024 si scaderea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an, si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an. Totodata, conducerea Bancii Nationale a mai decis atunci si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Citeste si: Cifre oficiale de la INS: fiecare familie castiga in jur de 8.000 lei lunar
Sursa foto: manager.ro
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza Editie noua
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Ultimele NOUTATI
Presedintele interimar Ilie Bolojan avertizeaza ca Romania poate intra in criza financiara
FMI, veste devastatoare pentru Estul Europei! Pe noi ne vor lovi cel mai puternic efectele negative ale taxelor vamale
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal
MANAGER DE SUCCES. Banii tai sunt in siguranta? Cum sa gestionezi riscurile financiare ale afacerii tale
Partenerii nostri
Munca in folosul comunitatii, prestata de catre un salariat. Cum va fi figura in pontaj?
Procedura de inregistrare in REGES-ONLINE - explicatiile specialistilor, referitor la CM
Fara erori si fara stres: Ghidurile de care orice PFA are nevoie in 2025
TOP 3 Obiective pentru contabili in luna Mai: Ce NU trebuie sa ratezi
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Legea 334/2006 - Finantarea Campaniilor Electorale [Actualizata 2025]
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Te-ar putea interesa si
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal