Se ieftinesc ratele la banca, pentru milioane de romani: BNR da vestea in forta, cand nimeni nu se mai astepta
rate la bancarobordobanziircc
Vesti neasteptat de bune pe piata dobanzilor bancare platite de romanii are au credite in desfasurare! Scad ratele, datorita faptului ca ROBOR este din ce in ce mai mic!
Din luna august, ROBOR se afla pe o tendinta de scadere, iar cele mai recente date, de miercuri, arata ca indicele la 3 luni - utilizat in calculul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - a scazut la 7,92% pe an. Deprecierea este, totusi, mica, de la 7,93% pe an, cat era marti. La inceputul lui 2022, ROBOR la 3 luni era doar 3,02% pe an!
ROBOR la sase luni, folosit la randul sau in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila - a scazut la 8,09% pe an, de la 8,10% pe an.
In cele din urma, ROBOR la 12 luni a ajuns miercuri la 8,22% pe an, de la 8,23%.
Vesti tot mai negative se contureaza insa pentru romanii ale caror dobanzi se calculeaza in functie de IRCC. El se aplica automat creditelor noi, contractate dupa luna mai a anului 2019, dar peste 10.000 de romani au solicitat bancilor schimbarea ROBOR cu
IRCC, in ultima perioada. In total, aproximativ 450.000 de romani au, in acest moment, rate influentate de IRCC!
Problema este ca IRCC tocmai a fost majorat la 4,06% pe an, de la 2,65% respectiv 1,86% la inceputul anului, iar unii analisti economici sustin ca, anul viitor, romanii care au credite al caror cost depinde de IRCC se vor confrunta cu o crestere agresiva a ratelor lunare! Din pacate, schimbarea ROBOR cu IRCC este ireversibila, romanii ce au optat pentru modificare NU mai pot reveni la vechiul indicator!
Ceea ce se intampla acum era previzibil, daca am fi ascultat avertismentul din luna mai facut de guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. El anticipa atunci ca IRCC are sanse sa devina mai agresiv decat ROBOR: "S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR. Bineinteles ca transmisia este in spate. De regula, directorul directiei de politica monetara imi spune de fiecare data: domnule, trebuie sa ne uitam inainte. Ii dau dreptate, dar mai trebuie sa ne uitam si in jur, sa vedem ce mai fac aia din stanga, din dreapta, ce se mai intampla. Nu traim intr-un turn de fildes si trebuie sa vedem realitatea".
Te-ar putea interesa si: Piata imobiliara a celor cu bani: doar 8 la suta dintre romani isi permit sa dea mai mult de 120.000 de euro pe un apartament
Din cauza dobanzilor, romanii isi iau gandul de la a mai lua credite
Sondaje recente scot la iveala faptul ca multi dintre conationalii nostri se tem sa treaca pragul banilor pentru a le cere finantare.
Potrivit datelor unui sondaj de opinie realizat de comparatorul Finzoom.ro, la solicitarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), prima optiune pentru 30% dintre respondenti este sa nu se imprumute in perioada urmatoare. A doua alegere (26%) este sa faca un card de credit. Scopul ar fi, astfel, ca suma imprumutata sa fie mai mica si mai usor de achitat. Nu sunt uitati nici prietenii si rudele in aceasta "ecuatie" a gasirii de fonduri. 16% iau in calcul sa apeleze la astfel de metode de a face rost de bani.
Foto: freepik.com