Dupa cinci saptamani consecutive de crestere, bursele europene au incheiat tranzactiile din prima zi a acestei saptamani in scadere. Potrivit datelor de la finalul zilei de luni, indicele paneuropean Stoxx 600 a inregistrat un declin de 0,27%.
Actiunile companiilor din domeniul petrolului si gazelor au inregistrat o crestere de 1,16%, odata cu ridicarea preturilor petrolului in contextul preocuparilor generate de tensiunile din Marea Rosie. In ultimele saptamani, rebelii Houthi, sprijiniti de Iran, au atacat mai multe nave de transport care strabateau Marea Rosie, ca raspuns la atacurile Israelului din Fasia Gaza. In schimb, actiunile companiilor de constructii si materiale au inregistrat o scadere de aproape 2%.
Indicele Stoxx 600 a incheiat vineri a cincea saptamana consecutiva de evolutie pozitiva, cu o crestere zilnica de 0,91%, dupa o serie de decizii semnificative ale bancilor centrale pe parcursul saptamanii.
Pietele financiare globale au fost stimulate in special de deciziile Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii, care a anuntat ca va reduce rata dobanzii de trei ori pana in 2024. In contrast, BCE a mentinut saptamana trecuta nivelul dobanzilor, ajustand in jos estimarile privind cresterea economica si inflatia si anuntand planuri pentru accelerarea reducerii bilantului sau.
Joi, Banca Centrala Europeana (BCE) a comunicat ca va pastra nivelul dobanzii de referinta in zona euro, atragand atentia ca inflatia ar putea inregistra o serie de cresteri "temporare" in lunile viitoare. De asemenea, BCE a subliniat ca va mentine o politica monetara riguroasa "pe cat de mult este nevoie", chiar daca aceasta ar putea influenta performanta economica a regiunii.
Indicele Dax al bursei din Frankfurt a inregistrat o scadere de 0,6%, CAC 40 al bursei din Paris a coborat cu 0,37%, in timp ce indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,5%. Indicele italian FTSE MIB a consemnat o pierdere de 0,44%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, a inregistrat o scadere de 0,4%.
Citeste si: Taxe noi si impozite mai scumpe de la 1 ianuarie 2024
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!