Se calmeaza apele pe piata dobanzilor? Ce trebuie sa stie romanii cu datorii la banci
dobanzi bancareroborircc
Dobanzile practicate de bancile comerciale din Romania au primit zilele acestea un impuls pozitiv de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), care a decis sa nu mai majoreze dobanda cheie.
Conform deciziei BNR, s-a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an; mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an, precum si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Cu alte cuvinte, dobanda cheie ramane piperata, dar macar nu mai creste, ceea ce inseamna ca apare un moment de respiro si pentru
romanii cu datorii la banci, care au parte de putina stabilitate in aceasta perioada, chiar daca indicii ROBOR si IRCC sunt deja de cateva ori mai mari decat la inceputul anului trecut.
Daca BNR ar fi decis o noua scumpire a dobanzii de referinta pe politica monetara, bancile comerciale din tara ar fi preluat socul si am fi vazut noi scumpiri ale ratelor bancare in cazul creditelor cu dobanda variabila, peste nivelul deja critic din prezent.
Ce se intampla cu ROBOR si IRCC astazi
Astazi, 6 aprilie 2023, indicele ROBOR la 3 luni, care se ia in calcul pentru costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut la 6,83% pe an, de la 6,84% pe an. In ultimele saptamani, ROBOR la 3 luni are o evolutie descendenta, ceea ce inseamna ca romanii cu credite mai vechi de luna mai a anului 2019 incep sa rasufle usurati, diminuandu-li-se povara de umeri, treptat.
Situatia s-a complicat insa pentru creditele influentate de IRCC, indicele ce a inlocuit ROBOR din anul 2019. IRCC a ajuns pe 1 aprilie la 5,98% pe an, iar analistii anticipeaza ca va continua sa creasca!
Foto: manager.ro