Scut facut de mai multe institutii din Romania in fata celor care recruteaza carausi de bani. Ce sa faci ca sa nu cazi prada infractorilor
carausi banimoney muleinfractiune money mule
Daca traficantii de droguri recruteaza persoane credule dar fara cazier pe care sa le foloseasca pentru transportul substantelor interzise, acelasi lucru il fac si retelele de spalare a banilor. Asa a aparut fenomenul numit Money Mule, cel al carausilor de bani, care ii transporta fizic sau care sunt paravan pentru transferuri bancare dubioase.
Politia Romana, Asociatia Romana a Bancilor si
Microsoft au lansat a doua etapa a unei campanii care are ca scop prevenirea fenomenului
Money Mule, actiunea fiind sincronizata cu evenimentul European Money Mule Action.
Procesul de recrutare a carausilor de bani se poate desfasura online prin anunturi de angajare pe retele de socializare sau e-mail, prin care se ofera locuri de munca sau colaborari profitabile.
Persoanele recrutate sunt instruite sa transfere banii primiti in conturile lor catre alte persoane din tara sau din strainatate, primind in schimb un comision.
De asemenea, se constata un fenomen de deschidere de conturi bancare prin intermediul carora se realizeaza operatiuni de primire si transfer de fonduri, direct de catre titularul contului sau de catre terti carora titularii le cedeaza, in mod ilegal, dreptul de utilizare a contului.
Fenomenul Money Mule este unul global, fiind parte in procesul de spalare a banilor si faciliteaza criminalitatea informatica si alte fapte penale. Persoanele care isi insusesc, voluntar sau involuntar, rolul de carausi de bani si dau curs unor astfel de practici sunt implicate in scheme de frauda bancara.
Fondurile implicate in actiunea Money Mule provin, in principal, din infractiuni, inclusiv fraude online, iar unele persoane nu sunt constiente de consecintele legale la care se expun.
Implicarea in astfel de actiuni poate reprezenta o sursa de venit pentru carausii de bani, insa atat participarea voluntara, cat si cea involuntara, inseamna comiterea unei infractiuni. Pentru astfel de fapte, carausii de bani risca sanctiuni penale, inclusiv inchisoarea.
Campania de prevenire lansata de Politia Romana, Asociatia Romana a Bancilor si Microsoft are ca obiectiv reducerea riscului infractional si victimal, pentru cei care pot cadea in capcana infractiunilor informatice, precum si informarea cetatenilor in vederea constientizarii consecintelor legale ale implicarii in aceste activitati infractionale.
Care sunt cele mai vulnerabile persoane
S-a observat, in ultimul timp, ca multe astfel de retele sunt utilizate de infractorii cibernetici pentru a colecta veniturile provenite din fraude si atacuri online, astfel incat combaterea retelelor de carausi de bani are si un impact important in combaterea criminalitatii informatice.
Cei mai vulnerabili la schemele Money Mule sunt persoanele nou venite in tara, somerii, studentii, persoanele care se confrunta cu dificultati financiare si, in general, barbatii si femeile cu varste intre 18 si 34 de ani, care traiesc in localitati mici avand niveluri de educatie si venituri medii sau scazute.
Vulnerabilitatea de a deveni Money Mule este cea mai ridicata la persoanele care nu iau in serios securitatea informatiilor lor bancare.
Sapte modalitati prin care te poti proteja de aceste practici infractionale:
- Verifica din mai multe surse orice propunere de colaborare sau angajare cu un castig rapid si sigur. Banii obtinuti prea usor pot fi periculosi;
- Verifica foarte atent datele oricarei firme care iti face o oferta de angajare;
- Ai grija la mesajele nesolicitate pe e-mail sau pe retelele de socializare prin care ti se ofera castiguri rapide cu texte neinteligibile si pline de greseli gramaticale;
- Nu deschide un cont la o banca pentru persoane necunoscute;
- Nu accepta oferte de munca prin care ti se solicita sa utilizezi contul bancar personal pentru a transfera bani;
- Nu furniza niciodata datele personale de utilizare a contului tau bancar altor persoane;
- Cand primesti un e-mail suspect, nu raspunde si nu accesa link-uri din continutul acestuia.
In cazul in care crezi ca ai putea fi un money mule, anunta imediat politia si banca la care ai conturile.
In cadrul saptamanii European Money Mule Action, campania de educatie digitala va beneficia de o popularizare a informatiei prin intermediul retelelor de socializare, si media.
Tinta campaniei sunt persoanele vulnerabile la schemele money mule.
Foto: pexels.com