Scoti bani din firma fara acte? ANAF te taxeaza ca si cum ar fi venit propriu!
anafretragere bani firmaimpozit pe venit
ANAF a inceput sa aplice reguli mai stricte pentru firmele care efectueaza plati fara documente justificative, incadrand aceste sume drept venituri din alte surse. Astfel, antreprenorii care scot bani din firma fara acte risca sa fie taxati cu un impozit mai mare, similar celui aplicat veniturilor personale. Aceasta practica a fost evidentiata intr-un caz recent din raportul ANAF, care arata cum o companie a fost sanctionata pentru plati fara justificare clara.
Un control fiscal efectuat asupra unei firme de instalatii electrice a scos la iveala plati considerate suspecte. Potrivit
avocatnet.ro, in perioada 2018-2024, societatea a efectuat tranzactii fara obiect clar, fara documente justificative si fara o evidenta contabila riguroasa. Inspectorii fiscali au stabilit ca aceste sume erau, de fapt, retrageri personale ale asociatului firmei, asa ca le-au incadrat automat la categoria veniturilor din alte surse, aplicand un impozit de 10%.
Aceasta masura se dovedeste a fi importanta deoarece, in mod normal, retragerile de bani din firma sub forma de dividende sunt taxate cu un impozit de 5% sau 8% (in trecut), respectiv 10% in prezent. Insa, neavand documente care sa sustina aceste plati, firma a fost obligata sa achite un impozit mai mare decat cel aplicabil dividendelor.
Cum te afecteaza aceasta masura?
Daca ai o firma si retragi bani fara justificare,
ANAF te poate obliga sa platesti impozit pe veniturile din alte surse (10%) pentru sumele considerate ridicate personal sau impozit pe dividende (tot 10%), in cazul in care sumele erau destinate initial distribuirii catre asociati. Astfel, o eroare de contabilitate sau lipsa unor documente justificative poate duce la dubla impunere si costuri suplimentare pentru antreprenori.
In raportul sau, ANAF a evidentiat si alte situatii in care firmele nu au documentat corect dividendele, iar inspectorii au aplicat impozite mai mari decat ar fi fost necesar. In plus, pe langa impozitul suplimentar, companiile pot primi dobanzi si penalitati pentru sumele considerate a fi ridicate fara justificare.
Intr-un caz anterior, o firma care a distribuit dividende fara situatii financiare interimare s-a trezit ca ANAF a considerat veniturile ca fiind din „alte surse” si a aplicat impozitul maxim posibil. Acest precedent confirma faptul ca lipsa unei evidente contabile clare poate atrage controale riguroase si sanctiuni financiare mari.
Intr-un context economic din ce in ce mai delicat, ANAF monitorizeaza atent tranzactiile firmelor si aplica sanctiuni dure pentru cei care nu respecta regulile. Pentru a nu avea surprize neplacute la un control fiscal, antreprenorii ar trebui sa pastreze documente justificative pentru orice tranzactie efectuata si sa incadreze corect retragerile de bani, respectand regulile privind dividendele. De asemenea, este recomandata si o colaborare cu un expert contabil pentru a evita problemele de conformitate.
Citeste si: Taxe eliminate pentru proprietarii de case si apartamente din Romania! Scapa de plata incepand cu 7 aprilie
Sursa foto: unsplash.com