Schema Ponzi n-a murit, a trecut in format electronic. 7 ani si jumatate de inchisoare pentru un american care a inselat peste 100 de oameni
schema ponzicaritasescrocherii financiarecriptomonede
Toate-s vechi si noua toate, inclusiv in domeniul escrocheriilor financiar, doar oamenii uita sau nici macar nu se informeaza atunci cand aleg sa-si plaseze banii in ceva,
Daca realizatorii de televiziune de la noi ar fi citit despre Charles Ponzi si despre schema care ii poarta numele, nu ar mai fi popularizat jocurile piramidale Caritas, pornite de la Cluj si nu l-ar mai fi prezentat pe initiatorul lor drept un guru al finantelor.
In consecinta, foarte multi romani ar fi fost scutiti de necazurile rezultate din dorinta de inavutire rapida si fara niciun pic de munca.
Insa, din cand in cand, si pe alte meleaguri, apar asa-zise afaceri care nu sunt altceva decat tot o schema de genul celei nascocite de Ponzi.
Astfel, creduli din strainatate au vazut in Stefan Qin si in fondul sau Virgil Sigma, o investitie profitabila, din moment ce li se spunea ca fondul genereaza profituri de… 500% prin exploatarea diferentelor de pret din randurile criptomonedelor regasite pe 40 de exchange-uri internationale, scrie Bloomberg, citat de zf.ro.
Insa, tanarul de 24 de ani, autointitulat geniu al matematicii, a cheltuit banii ca sa inchirieze cu 23.000 de dolari pe luna un penthouse in Manhattan si sa faca investitii imobiliare si in proiecte de oferte initiale de criptovalute.
Autoritatile din SUA spun ca individul a pagubit cu 90 de milioane de dolari peste 100 de oameni.
Algoritm in loc se schema
Qin sustinea ca a gasit un algoritm de tranzactionare care putea obtine profituri prin cumpararea de criptomonede pe un exchange si vanzarea lor la un pret mai mare pe o alta platforma.
Insa, lucrurile nu au mers cum credea… geniul, iar oamenii au devenit suspiciosi cu privire la promisiunile sale.
Pentru faptele sale, o instanta din SUA Unite l-a condamnat pe Qin la numai sapte ani si jumatate de inchisoare, cu toate ca riscase, initial, o sentinta de 20 de ani.
Desi instanta a motivat sentinta aratand ca individul a ales, in mod deliberat si constient, sa-si insele investitorii, si ca delictul de tip guler alb este la fel de daunator pentru victime ca orice alt fel de infractiune si ar trebui pedepsit in mod sever, pedeaspa nu a fost mai mare.
Asta si in ciuda faptului ca peste zece investitori i-au scris judecatoarei, povestind ca si-au pierdut economiile de-o viata din cauza lui Qin, iar altii ca au ramas fara casa.
Foto: pexels.com