Scandalul Panama Papers a trecut, evaziunea fiscala continua
panama papersevaziune fiscalainfractiuni fiscalecoruptie
ÃŽn anul 2015 exploda megascandalul Panama Papers generat de o ancheta jurnalistica internationala initiata si desfasurata ca urmare a unei masive scurgeri de informatii confidentiale (cca 11,5 milioane de documente) de la biroul de avocatura panamez Mossack Fonseca. Cu acel prilej au iesit la lumina acte de coruptie la nivel inalt, retele si metode de spalare a banilor si multe alte nereguli si infractiuni fiscale puse in practica de unii dintre cei mai bogati si mai puternici oameni din intreaga lume.
Intr-un interviu recent, acordat publicatiei online Business Insider, jurnalistul american de investigatii Jake Bernstein, de doua ori laureat cu premiul Pulitzer, autorul cartii "Secrecy World: Inside the Panama Papers Investigation of Illicit Money Networks and the Global Elite", afirma ca miliardarii continua sa-si ascunda averile in asa-zisele paradisuri fiscale in pofida scandalului Panama Papers.
In urma acestui scandal global au fost date in vileag practicile de evaziune fiscala si de spalare de bani savarsite de miliardari, lideri politici, oameni de afaceri din mai bine de 200 de tari, totul cu ajutorul specialistilor in fraude de la firma de avocatura panameza Mossack Fonseca.
Conform lui Bernstain, chiar dupa scandalul Panama Papers, doar in Statele Unite frauda fiscala se ridica, anual, la colosala suma de 70 de miliarde de dolari.
Practica cea mai utilizata de marii evazionisti este de a infiinta intreprinderi/ companii fictive in Panama, Insulele Virgine sau chiar pe teritoriul Statelor Unite, in Nevada, de pilda, unde anumite "fisuri legislative" permit acest lucru.
Pe langa frauda fiscala propiu-zisa, Bernstain sustine, citand surse ale Trezoreriei americane, ca in Statele Unite sunt "spalati" anual cca 300 de miliarde de dolari. Sumele sunt uriase in comparatie cu cele doar 500 de milioane de dolari recuperate de autoritatile fiscale din toata lumea in urma dezvaluirilor din scandalul Panama Papers.
Bernstain sustine ca ambitia Mossack Fonseca a fost aceea de a deveni un soi de "McDonaldÕšs al sistemului offshore" si sa dezvolte o vasta retea de societati fictive si evazioniste la nivel mondial.
Chiar daca Mossack Fonseca s-a desfiintat in urma scandalului Panama Papers, fraudele fiscale continua sa se produca dupa acelasi tipic asta si pentru ca, in ultimii ani, Fiscul din Statele Unite este din ce in ce mai slabit prin diminuarea fondurilor care ii sunt alocate si prin plecarile masive de personal.
Jake Bernstein este de parere ca Statele Unite sunt, la ora actuala, mult in urma statelor europene in domeniul luptei impotriva evaziunii fiscale, asta si pentru ca Europa a fost lovita de criza financiara din 2008 mult mai puternic decat SUA, ceea ce a facut ca autoritatile de pe batranul continent sa fie mult mai intransigente in domeniul fraudelor fiscale.
Citeste si:
Sinteza Saptamanii: Guvernul s-a razgandit in privinta Legilor Justitiei, Kovesi e la doar un pas de sefia PE si noi detalii despre repatrierea aurului
Sursa foto: pexels.com