Sase luni pana la Legea insolventei persoanelor fizice
legea insolventei persoanelor fizicefaliment persoane fizicecomisii insolventa
Legea insolventei persoanelor fizice a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial si urmeaza sa intre in vigoare dupa ce vor mai trece sase luni.
In schimb, articolul 92 intra in vigoare dupa trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Articolul reglementeaza infiintarea comisiilor de insolventa, la nivel central si local, elaborarea normelor de aplicare a legii, stabilirea onorariilor pentru administratori si lichidatori, precum si alte proceduri pentru punerea in aplicare a actului normativ, relateaza Agerpres.
Legea se adreseaza persoanelor fizice de buna-credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate avand ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilitati, intarzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau produs personal si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.
Daca datornicul considera ca se afla in insolventa (deoarece nu dispune de lichiditati pentru plata datoriilor scadente - starea de insolventa poate fi luata in considerare daca termenul de plata a datoriilor a fost depasit cu mai mult de 90 zile) dar situatia financiara a acestuia nu este iremediabil compromisa, poate cere Comisiei de insolventa deschiderea insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedura administrativa si nu judiciara.
In acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie sa totalizeze 15 salarii minime pe economie.
In cazul deschiderii procedurii de insolventa pe baza planului de rambursare, se suspenda provizoriu executarile silite incepute, nu pentru mai mult de trei luni, cu exceptia situatiei in care instanta decide prelungirea, daca astfel situatia financiara a datornicului ar deveni iremediabil compromisa.
Durata de executare a planului este de cinci ani, cu posibilitate de prelungire cu inca un an.
Insolventa prin lichidare de active poate fi solicitata direct de catre datornic daca situatia sa financiara este iremediabil compromisa.
Legea prevede si o procedura simplificata pentru insolventa personala care poate fi accesata de o persoana fizica insolventa, daca suma totala a datoriilor sale este de cel mult zece salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmaribile si are peste varsta standard de pensionare sau si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.