Saptamana de foc pentru romanii IMPRUMUTATI la BANCI: totul depinde de BNR
dobanda cheiebnrrate la bancicreditedobanzi
Romanii imprumutati la banci si care au contractat credite cu dobanzi variabile, au de traversat o saptamana de foc. Banca Nationala a Romaniei discuta varianta majorarii dobanzii-cheie.
Miercuri, in data de 9 februarie, Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va dezbate acest scenariu. In cazul in care BNR decide sa majoreze dobanda-cheie, acest lucru se va reflecta si in cresteri ale dobanzilor practicate de bancile comerciale din tara, pentru creditele acordate romanilor. Vorbim, desigur, despre creditele contractate cu dobanda variabila.
BNR are toate argumentele sa majoreze dobanda-cheie, in contextul inflatiei explozive pe care o traverseaza tara noastra, cu scumpiri notabile la toate bunurile, alimentele si serviciile. Va amintim ca inflatia a ajuns, in ultima parte a anului 2021, la cifra record de 8%.
In cele din urma, miercuri ramane de vazut daca analististii Bancii Nationale vor decide o majorare cu 0,25% sau cu 0,5%.
Majorarea dobanzii-cheie este principala arma la care Bancile Centrale apeleaza, in plin curent inflationist, pentru a tempera cresterile de preturi. Totusi, exista si un revers al medaliei, in sensul in care, prin majorarea dobanzilor din sectorul bancar, economia per ansamblu poate avea de suferit, fiind lipsita de resurse.
Daca ne poate consola in vreun fel, fenomenul inflationist este extins, in acest moment, la nivel global. In Uniunea Europeana, de exemplu, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 5,2%, iar in Statele Unite a ajuns la 6,2%, ceea ce reprezinta nivelul maxim al ultimelor trei decenii.
Te-ar putea interesa si: Cum sa primesti DOBANDA NETA de 5,35% pentru banii tai, mult peste ce-ti ofera un depozit bancar
"BNR, desi cu prudenta si mai tarziu, trebuie totusi sa tina cont de aceste realitati economice"
Spre deosebire de BNR, care a avut o atitudine destul de relaxata in fata scumpirilor, Bancile Centrale din Europa au actionat mai dur.
"Inflatia este foarte ridicata, 8%, si va continua sa fie asa in lunile urmatoare sau chiar tot anul. Si atunci trebuie, totusi, sa recunosti lucrul acesta si in incercarea de a scadea inflatia sa revizuiesti politicile de dobanda monetara. BNR a fost foarte prudenta, a marsat pe ideea ca inflatia este una cu efect tranzitoriu. Nu este asa, deja se stie de cateva luni si la nivelul Bancii Centrale Europene, unde s-a inceput deja aceasta politica de majorare a dobanzilor de politica monetara. BNR, desi cu prudenta si mai tarziu, trebuie totusi sa tina cont de aceste realitati economice", explica economistul Dragos Cabat spune, pentru
Europa Libera.