Salariat sau PFA ? Mai bine PFA !
salariatpfacontributii socialepsd-alde-udmrviitor necunoscutrevolutie fiscala
Povara fiscala a unui salariat va fi mult mai mare decat aceea a unui PFA. Acest lucru s-ar putea sa genereze o miscare artificiala de schimbare de statut , de la cel de salariat la cel de PFA. Nu se cunosc consecintele
Roxana Rusu, de la Ziarul Financiar, a realizat un foarte interesant interviu cu Claudia Sofianu, Partener EY Romania- “Modificarile fiscale creeaza discrepante uriase intre salariati si PFA: un salariat cu venit brut de 5.000 lei/luna va avea aceeasi povara fiscala ca si persoana cu un venit pe PFA de 3 ori mai mare”, Roxana Rusu, Ziarul Financiar, 11.12.2017.
Claudia Sofianu pleaca de la urmatoarele constatari:
- s-a discutat mult, apropo de celebra Revolutie Fiscala romaneasca, despre doua lucruri : reducerea impozitului pe venit ; transferul contributiilor sociale de la angajat la angajator.
- foarte putin s-a discutat despre efectul Revolutiei Fiscale asupra activitatilor independente;
- s-a discutat foarte putin despre previzibila schimbare de comportament din relatia dintre companii si persoanele fizice , in anul 2018.
Problema este ca noile masuri fiscale provoaca un dezechilibru mare in balanta manierei echitabile a platii contributiilor fiscale, de catre angajati, pe de o parte, si de catre PFA, pe de alta parte.
Claudia Sofianu, spune :
“Modificarile aduse de Guvern in domeniul impozitului pe venit si al contributiilor sociale creeaza o discrepanta semnificativa intre sumele platite de salariati si de PFA, avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 oricat de mult ar castiga pe luna o persoana fizica din activitati independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contributii va fi acelasi, adica 665 lei/luna.
Astfel, in contextul in care un salariat castiga un venit salarial brut de 5.000 lei/luna, acesta va avea aceeasi povara fiscala (impozit pe venit si contributii sociale individuale) ca si persoana care castiga un venit din activitati independente de 3 ori mai mare (mai specific - 14.575 lei).
Aceasta diferenta de norma rezulta ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara (i.e., prevazut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contributiile sociale in cazul veniturilor din activitati independente. Desi venitul la care se poate asigura in scopuri de asigurari sociale o persoana care desfasoara activitati independente poate fi unul ales, e putin probabil ca acest venit ales sa fie de prea multe ori mai mare decat cel minim impus de lege.
In consecinta, incepand cu 1 ianuarie 2018, desi contributiile sociale platite pentru un venit salarial sunt in crestere, cele platite pentru veniturile din activitati independente sunt in scadere”.
Aceasta discrepanta nu poate ramane fara consecinte :
“In acest context, facand o analiza a viitorului mod de impunere a celor doua tipuri de venit, nu ne putem abtine din a ridica o serie de intrebari: ce ne va aduce anul 2018? Va creste sau va scadea numarul de salariati? Vom asista la o noua migrare artificiala de la salariat la persoana fizica autorizata pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasa? O migrare, am putea spune, care ar incalca legea daca nu sunt respectate diverse conditii...migrarea angajatilor spre PFA a fost des si in mod abuziv folosita in trecut si a fost expusa diverselor controale fiscale (reclasificarea in activitati dependente), iar in final s-a ajuns la amnistia fiscala. ”
De asemenea, se pune problema : “Ce impact va avea o astfel de colectare mai redusa pentru anumite tipuri de venituri asupra fondurilor de contributii sociale?”
Concluzia finala a Claudiei Sofianu decurge , logic, din analiza ei : “Facand un calcul simplu al nivelului de contributii sociale care ar urma sa se datoreze pentru cele doua tipuri de venit, se constata insa o discrepanta semnificativa, care nu poate sa nu ridice niste semne de intrebare cu privire la scopul avut prin introducerea unor astfel de modificari, precum si la tentatiile care ar putea sa apara in viitor cu privire la forma de munca sau colaborare intre companii si persoanele fizice.”
Impenetrabile sunt caile PSD-ALDE-UDMR !