Sa mai avem incredere in sistemul bancar, dupa socul din SUA? Semnal clar de la liderul pietei bancare din Europa
criza bancarafaliment banci
Cea mai puternica institutie din sectorul bancar European - Banca Centrala Europeana (BCE) - transmite un semnal puternic de incredere privitor la bancile din zona euro, in plina criza generata de falimentul Silion Valley Bank, din SUA.
Conform unei declaratii proaspat facute de Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE si totodata guvernatorul Bancii Centrale a Spaniei,
"bancile din zona euro rezista actualelor turbulente de pe piete si au un nivel robust al capitalului si al lichiditatilor".
Tinand cont si de pozitia sa strategica pe piata bancara din peninsula, el a mai declarat ca este putin probabil ca creditorii spanioli sau europeni sa se confrunte cu pierderi din cauza portofoliilor lor de obligatiuni guvernamentale, asa cum s-a intamplat la Silicon Valley Bank, tinand cont de ratele lor ridicate de lichiditate.
“Sistemul bancar din zona euro, inclusiv, desigur, cel spaniol, se confrunta cu aceste tensiuni de pe piete intr-un moment in care are o rezistenta ridicata si un nivel robust al capitalului si al lichiditatilor”, sustine De Cos, intr-un interviu acordat publicatiei spaniole Expansion.
Prabusirea Silicon Valley Bank si preluarea Credit Suisse au schimbat cu totul perspectiva pietelor asupra starii economiei si au pus reflectoarele asupra viitoarelor decizii de politica monetara ale institutiilor centrale. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar in cadrul casei de brokeraj pe burse internationale XTB Romania, problemele din sectorul bancar au evidentiat impactul pe care inasprirea conditiilor monetare il are asupra economiei. ,,Este un semnal al incetinirii economiei, scenariu dorit de catre bancile centrale pentru a combate inflatia puternica", arata Radu Puiu.
Foto: pixabay.com