Te confrunti cu probleme financiare si nu stii cum sa iti mai platesti ratele la banca? Este o situatie extrem de neplacuta, intr-adevar, insa trebuie sa stii ca exista solutii la care poti apela pentru a rezolva problema pana reusesti sa te pui din nou pe picioare. Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul in care ai avut intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, bancile sunt obligate sa demonstreze ca au incercat restructurarea creditului, indiferent de tipul acestuia.
„Anul 2024 a debutat cu o modificare legislativa importanta, pozitiva pentru consumatori si care va consolida relatia acestora cu bancile. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.15/2024 prevede obligatia pentru creditori sa faca dovada ca au incercat sa restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plati si au ajuns in faza de executare silita. Astfel, banca trebuie sa ia masuri concrete de imbunatatire a relatiei contractuale cu clientul care intampina dificultati de plata, inainte de a initia executarea garantiilor.”, a spus pe aceasta tema Ciprian Chiorean, director juridic in cadrul CEC Bank.
In functia de situatia in care te aflii, bancile au la dispozitie mai multe optiuni pe care ti le pot propune pentru restructurarea creditului. Spre exemplu, se poate vorbi despre refinantarea acestuia, despre amanarea lui sau chiar despre suspendarea platii ratelor. De asemenea, banca poate decide impreuna cu tine si schimbarea ratei dobanzii sau a conversiei valutare. In cazuri exceptionale, se poate ajunge chiar si la iertarea partiala a datoriei pe care o ai. Toate aceste optiuni sunt mentionate in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 15 din 2024.
Totodata, tine cont si de faptul ca poti apela la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) in cazul in care nu reusesti sa comunici cu banca la care ai creditul. Aceleasi solutii pe care le-am mentionat in randurile anterioare vor fi propuse si de catre conciliatorii CSALB in cadrul negocierilor ce vor fi purtate cu banca sau cu IFN-ul de la care ai accesat creditul. Tinand cont de aceasta noua lege, numarul solutionarilor amiabile in cadrul CSALB ar putea creste semnificativ in perioada urmatoare.
„Cu siguranta ca va exista o mai mare deschidere spre asezarea partilor la masa negocierii, inainte de a ajunge la o situatie conflictuala. Iar CSALB ofera cadrul pentru un astfel de dialog. Oamenii au inteles ca este necesara o solutionare mai rapida a diferendelor pe care le au cu bancile, mai ales daca problemele lor au ajuns in instanta. Din pacate, sistemul juridic nu permite o solutionare a acestor cazuri intr-un termen mai scurt de 12-24 de luni. Pe de alta parte, timpul mediu de solutionare in cadrul CSALB este de doar 25 de zile.”, a spus Mircea Stroe, conciliator in cadrul CSALB.
Citeste si: Stergerea din Biroul de Credit: ai grija cui dai bani ca sa scapi de "cozile" neplatite pe la banci si IFN-uri
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si