Te confrunti cu probleme financiare si nu stii cum sa iti mai platesti ratele la banca? Este o situatie extrem de neplacuta, intr-adevar, insa trebuie sa stii ca exista solutii la care poti apela pentru a rezolva problema pana reusesti sa te pui din nou pe picioare. Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul in care ai avut intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, bancile sunt obligate sa demonstreze ca au incercat restructurarea creditului, indiferent de tipul acestuia.
„Anul 2024 a debutat cu o modificare legislativa importanta, pozitiva pentru consumatori si care va consolida relatia acestora cu bancile. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.15/2024 prevede obligatia pentru creditori sa faca dovada ca au incercat sa restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plati si au ajuns in faza de executare silita. Astfel, banca trebuie sa ia masuri concrete de imbunatatire a relatiei contractuale cu clientul care intampina dificultati de plata, inainte de a initia executarea garantiilor.”, a spus pe aceasta tema Ciprian Chiorean, director juridic in cadrul CEC Bank.
In functia de situatia in care te aflii, bancile au la dispozitie mai multe optiuni pe care ti le pot propune pentru restructurarea creditului. Spre exemplu, se poate vorbi despre refinantarea acestuia, despre amanarea lui sau chiar despre suspendarea platii ratelor. De asemenea, banca poate decide impreuna cu tine si schimbarea ratei dobanzii sau a conversiei valutare. In cazuri exceptionale, se poate ajunge chiar si la iertarea partiala a datoriei pe care o ai. Toate aceste optiuni sunt mentionate in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 15 din 2024.
Totodata, tine cont si de faptul ca poti apela la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) in cazul in care nu reusesti sa comunici cu banca la care ai creditul. Aceleasi solutii pe care le-am mentionat in randurile anterioare vor fi propuse si de catre conciliatorii CSALB in cadrul negocierilor ce vor fi purtate cu banca sau cu IFN-ul de la care ai accesat creditul. Tinand cont de aceasta noua lege, numarul solutionarilor amiabile in cadrul CSALB ar putea creste semnificativ in perioada urmatoare.
„Cu siguranta ca va exista o mai mare deschidere spre asezarea partilor la masa negocierii, inainte de a ajunge la o situatie conflictuala. Iar CSALB ofera cadrul pentru un astfel de dialog. Oamenii au inteles ca este necesara o solutionare mai rapida a diferendelor pe care le au cu bancile, mai ales daca problemele lor au ajuns in instanta. Din pacate, sistemul juridic nu permite o solutionare a acestor cazuri intr-un termen mai scurt de 12-24 de luni. Pe de alta parte, timpul mediu de solutionare in cadrul CSALB este de doar 25 de zile.”, a spus Mircea Stroe, conciliator in cadrul CSALB.
Citeste si: Stergerea din Biroul de Credit: ai grija cui dai bani ca sa scapi de "cozile" neplatite pe la banci si IFN-uri
Sursa foto: unsplash.com
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza Editie noua
Ultimele NOUTATI
Ce nu iti spune nimeni despre bani la 20 de ani: alegeri financiare care pot schimba tot
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si