Rusii dau lovitura in sectorul bancar european: decizia de la Moscova
subsidiare sberbankbanci rusiainvestitii bancare rusia
Investitiile Rusiei in Europa au presupus inclusiv cumpararea unor banci, nu de talie mare, dar, totusi aducatoare de profit, inclusiv in urma unui viitor exit. O operatiune de acest fel a devenit tot mai probabila ca urmare a sanctiunilor occidentale impuse Moscovei ca urmare a anexarii Peninsulei Crimeea.
Sberbank, cea mai mare banca din
Rusia, a platit, in 2012, 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac OVAG, exceptand subsidiara din Romania.
Tot in 2012, a achizitionat Denizbank, divizia din Turcia a bancii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 2,9 miliarde de euro.
Insa, din cauza sanctiunilor impuse Moscovei, cea mai mare banca ruseasca a inceput sa-si reduca operatiunile. Primul pas a fost vanzarea, in 2018, a Denizbank.
Sberbank vinde bancile pe care le detine in estul Europei
Acum, Sberbank a anuntat un acord de vanzare a unor subsidiare din Europa Centrala si de Est cu active totale de 7,329 miliarde de euro.
Sberbank intentioneaza ca, in 2022, sa finalizeze vanzarea subsidiarelor din Bosnia-Hertegovina, Croatia, Ungaria, Serbia si Slovenia, in cadrul unei tranzactii cu o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro.
Sberbank Europe AG a decis sa-si reduca prezenta geografica in Europa Centrala si de Est pentru a se concentra pe pietele sale importante si sa exploreze un nou model de business.
Sberbank a semnat acorduri cu AIK Banka a.d. Beograd; Gorenjska Banka d.d.; Kranj si Agri Europe Cyprus Limited pentru vanzarea subsidiarelor sale din Europa Centrala si de Est, acorduri care ar urma sa se finalizeze in 2022.
Insa, Sberbank CZ, subsidiara din Cehia a bancii din Rusia, va ramane in proprietatea Sberbank Europe AG si isi va continua operatiunile in conformitate cu actualul model de business.
Foto: sberbank.com