Romanilor nu li se vor mai bloca conturile pentru sume mici. Popririle se vor aplica dupa un plafon majorat de Finante
popriri anafpopriri contbancicomisioane bancidatoriicreante
Romanii care au datorii mici catre stat nu se vor mai trezi cu popriri pe conturile bancare, fiindca Finantele vor majora plafonul sub care se instituie popririle pe conturi, atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice.
Firmele si persoanele fizice din Romania nu se vor mai confrunta cu popriri pe conturile bancare, atunci cand datoreaza statului sume mici. Aceasta masursa este prevazuta in proiectul aflat in prezent in lucru la Ministerul Finantelor. Autoritatile vor majora plafonul sub care datornicilor nu li se vor mai bloca conturile in banca.
Concret, ANAF nu va mai pune poprire pe conturile bancare ale persoanelor fizice pentru datorii catre stat mai mici de 1.500 de lei. Cu alte cuvinte, daca datorati statului 1000-1400 de lei, puteti sa stati linistiti, fiindca nu veti avea popriri pe conturi.
In cazul firmelor mici totalul datoriilor catre stat sub care nu va mai fi instituita poprire bancara ar urma sa urce la 10.000 de lei, iar in cel al companiilor mari si mijlocii, la 40.000 de lei.
Un ordin de presedinte ANAF publicat in Monitorul Oficial pe 21 martie prevede ca ANAF nu mai pune poprire pentru sume mai mici de 100 de lei in cazul persoanelor fizice, 3.000 de lei in cazul companiilor mari, 1.500 de lei in cazul contribuabililor mijlocii si 500 de lei in cazul celorlalte categorii de debitori.
Proiectul este imbratisat atat de persoanele fizice, cat si de cele juridice
Persoanele fizice si firmele din Romania imbratiseaza proiectul, fiindca popririle instituite pe conturi de catre ANAF sunt o practica pe care multi dintre ei o considera abuziva. Explicatia: ANAF are parghiile necesare din punct de vedere legislativ sa institutie poprirea foarte repede. Pe de alta parte, debitorul scapa cu greu de aceasta "surpriza", fiindca procesul ridicarii popririi este destul de anevoios si birocratic, specific romanesc.
In aceste conditii, activitatea multor firme este periclitata, fiindca, in unele cazuri, se blocheaza chiar si pentru o saptamana sau doua tranzactiile bancare. Aceeasi situatie trista este intalnita si in cazul persoanelor fizice, care se trezesc ca nu isi pot ridica pensiile si salariile de pe carduri, din cauza datoriilor de 50-80 de lei catre ANAF, si sunt nevoiti sa astepte zile in sir si sa faca numeroase cereri pentru a-si putea recupera
"A aparut in ianuarie un ordin de presedinte ANAF care a crescut plafoanele pana la care nu se transmit popriri catre institutiile bancare. Sunt pe tipuri de contribuabili, 3.000 de lei la mari contribuabili, 1.500 de lei la contribuabili mijlocii, 1.000 de lei la contribuabili mici si 100 de lei la persoane fizice. Acest ordin este in refacere, il avem din nou pe masa, pentru ca ni s-au parut prea mici aceste plafoane. Plafoanele pe care le discutam in aceste zile sunt de 40.000 de lei la contribuabili mari si mijlocii, iar la contribuabili mici 10.000 de lei. Si la persoane fizice 1.500 de lei", spune si Doru Dudas, sef al Directiei legislatie Cod de procedura fiscala din Ministerul Finantelor.
Milioane de conturi bancare au fost blocate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in 2018
Decizia majorarii plafonului sub care nu se vor mai institui popriri nu este una intamplatoare. Numai anul trecut, milioane de conturi au fost blocate de ANAF.
Siutatia este atat de ingrijoratoare, incat, in 2018, o treime dintre conturile uneia dintre cele mai mari banci din Romania, BRD, au fost blocate de ANAF. Pe de alta parte, mai exista o problema. Si anume ca, in momentul in care un debitor are o creanta, ANAF instituie popriri pe toate conturile acestuia, de la toate bancile. Mai mult decat atat, odata afectati pe de-o parte din cauza ca nu isi pot administra banii, debitorii trebuie sa suporte si comisioanele percepute de banci pentru gestionarea popririlor.
In principiu, aceste comisioane valoreaza intre 15 si 30 de lei, in functie de banca. Masura luata de autoritati este, deci, mai mult decat oportuna in aceasta situatie.