In luna martie a anului curent, depozitele clientilor rezidenti neguvernamentali au inregistrat o crestere modesta de 0,3% fata de luna precedenta, atingand suma de 584,458 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, acestea au inregistrat o crestere semnificativa de 11,4% (echivalentul a 4,5% in termeni reali), conform unui comunicat emis recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Depozitele in lei ale rezidentilor, reprezentand 70,4% din totalul depozitelor clientilor neguvernamentali, au inregistrat o crestere de 0,8% in luna februarie 2024, atingand suma de 411,450 miliarde de lei. Acestea au inregistrat o crestere semnificativa de 17% fata de aceeasi perioada din 2023 (9,7% in termeni reali), conform informatiilor furnizate de BNR.
Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 1,1% fata de luna anterioara, atingand suma de 225,944 miliarde de lei, si cu 21,8% fata de aceeasi perioada din anul anterior (14,2% in termeni reali).
Depozitele in lei ale altor sectoare, cum ar fi societatile nefinanciare si institutiile financiare nemonetare, au inregistrat o crestere de 0,5% fata de luna precedenta, ajungand la 185,506 miliarde de lei, si o crestere de 11,6% fata de luna martie 2023 (4,7% in termeni reali).
Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei si reprezentand 29,6% din totalul depozitelor clientilor neguvernamentali, au inregistrat o scadere de 0,9% in luna februarie 2024, ajungand la suma de 173,007 miliarde de lei. In comparatie cu luna martie 2023, indicatorul exprimat in lei a crescut cu 0,2%.
Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei, exprimate in lei, au inregistrat o scadere de 0,2% fata de luna februarie 2024, ajungand la suma de 119,702 miliarde de lei. In comparatie cu aceeasi perioada din 2023, scaderea acestui indicator exprimat in lei a fost de 2,2%.
Depozitele in valuta ale altor sectoare, exprimate in lei, au inregistrat o scadere de 2,3% fata de luna februarie 2024, ajungand la suma de 53,305 miliarde de lei (o evolutie similara a avut loc si in cazul exprimarii in euro). In comparatie cu martie 2023, indicatorul exprimat in lei s-a majorat cu 6,0% (5,5% in cazul exprimarii in euro).
Citeste si: Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!