Romanii tin tot mai multi bani in depozite bancare garantate
depozite garantateeconomiiromanifgdbschema garantareplafon garantare
La sfarsitul lunii septembrie, depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB) insumau 159,4 miliarde de lei, in crestere cu 1% fata de nivelul de la sfarsitul trimestrului al doilea.
Depozitele garantate la bancile participante la FGDB reprezinta 58,1% din valoarea totala a depozitelor la aceste banci.
In cea mai mare parte, depozitele garantate la bancile participante la FGDB apartin persoanelor fizice, intreprinderilor mici si mijlocii si altor categorii asimilate acestora din urma.
In trimestrul al treilea din acest an, a crescut valoarea totala a depozitelor garantate ale persoanelor fizice cu 0,5%, cat si a persoanelor juridice cu 2,7%.
La finele trimestrului al treilea, existau 13.626.728 de deponenti garantati persoane fizice, care aveau depozite in valoare totala de 122,8 miliarde de lei, in crestere cu 2,7% fata de nivelul de la 30 septembrie 2013.
Depozitele in lei, in suma de 73,1 miliarde, la 30 septembrie 2014, reprezinta 59,5% din valoarea totala a depozitelor garantate ale persoanelor fizice.
Pe segmentul persoanelor juridice, la 30 septembrie 2014, se inregistrau 898.708 deponenti garantati ale caror depozite totalizau 36,6 miliarde de lei, in crestere cu 3,9% fata de nivelul de la 30 septembrie 2013.
Suma depozitelor in lei, respectiv 25,2 miliarde, detine cea mai mare pondere in valoarea totala a depozitelor garantate ale persoanelor juridice: 68,8%.
Conform FGDB, a crescut valoarea depozitelor in lei si in valuta garantate, atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice.
Pe ansamblul bancilor participante la FGDB, depozitele in valuta garantate au avansat mai rapid decat depozitele in lei: 2,2%, pentru depozitele in valuta garantate, fata de 0,2%, pentru depozitele in lei garantate.
La 30 septembrie 2014, depozitele in lei garantate insumau 98,3 miliarde, iar cele in valuta 61,1 echivalent miliarde de lei.
Majoritatea covarsitoare a deponentilor garantati detin depozite cu o valoare mai mica decat plafonul de garantare, de 100.000 de euro sau echivalent lei.
Astfel, 99,8% dintre persoanele fizice garantate si 98,5% dintre persoanele juridice garantate au depozite mai mici decat plafonul de garantare.
Pe parcursul trimestrului al treilea din acest an, 31 de banci persoane juridice romane au participat in continuare la FGDB.
Pe langa acestea, isi mai desfasurau activitatea pe teritoriul Romaniei noua sucursale ale unor institutii de credit din alte state membre ale Uniunii Europene, depozitele la acestea fiind garantate de schemele din tarile de origine.