Romanii sunt optimisti privind finantele personale, dar numai jumatate sunt multumiti de actualul loc de munca
finante personaleeducatie financiaramarire salariusondaj provident
Aproape 37% dintre romani privesc cu optimism anul 2019 cand isi evalueaza situatia financiara, dar doar jumatate sunt multumiti de locul actual de munca, potrivit unui sondaj desfasurat de Provident Financial Romania.
Un element care uneste aproape toate categoriile este perceptia asupra puterii de cumparare: peste 81% considera ca pot cumpara mai putine lucruri cu 100 de lei.
Cum fiecare are propria optica asupra finantelor personale, optimistii sunt urmati de aproape o treime care simt ca si acest an va fi la fel ca 2018 si, respectiv, de 30% care se declara de-a dreptul pesimisti.
Cu toate acestea, peste jumatate considera ca nivelul de trai va ramane neschimbat in acest an, iar aproape 28% se pregatesc pentru un an in care viata va fi mai grea decat in 2018.
Daca 43% dintre romani dispun de aceleasi finante ca anul trecut, doi din zece respondenti isi vad economiile erodate si mai putin de 16% au reusit sa stranga mai multi bani. Lucrul care ii ingrijoreaza este puterea de cumparare. Mai bine de 81% simt ca isi permit mai putine lucruri cu 100 de lei, in comparatie cu anul trecut.
Preocuparea principala este, pentru aproape o treime dintre romani, sa economiseasca mai mult in 2019, iar, la o distanta foarte mica, 31%, urmeaza cei care pur si simplu vor sa mai reduca din datorii.
Podiumul este completat de 17% care si-au planificat investitii, in special in casa. Intentia de a investi departajeaza, aproape egal, romanii: 35% sunt dispusi sa investeasca mai putin decat anul trecut, in timp ce 34% vor sa investeasca mai mult. Chiar si asa, cei mai multi dintre respondenti, 37%, nici nu se gandesc la investitii si sunt constienti ca vor economisi mult mai putin decat anul trecut.
Intrebati care sunt principalii factori care le influenteaza nivelul de trai, aproape sase romani din 10 au nominalizat nivelul salarial si siguranta serviciului.
Jumatate dintre romani sunt multumiti de locul de munca, dar doar 23% au solicitat o marire de salariu
Constienti ca serviciul si salariul au cea mai mare pondere in nivelul de trai, jumatate dintre romani se declara multumiti de locul de munca. Cu toate acestea, procentul celor care considera ca primesc un salariu suficient de bun scade sub 33% si doar 23% au incercat sa isi imbunatateasca situatia, cerand o marire.
De partea cealalta, 45% sunt nemultumiti de salariu, dar aproape sase din 10 nu si-au gasit sau nici nu si-au facut curaj sa ceara o marire de salariu.
De doua ori mai multi angajati au avut curajul de a cere o marire, rasplatit cu un raspuns pozitiv (12%) decat cei care au fost refuzati (6,5%). In acest context, angajatorii se dovedesc mai proactivi, iar peste o treime dintre respondenti admit ca au primit mariri salariale fara a le solicita.
Daca angajatorii ofera de la sine mariri salariale, angajatii raspund cu un nivel ridicat de fidelitate: 41% sunt dispusi sa lucreze pentru angajatorul actual pentru o perioada mai mare de cinci ani. La polul opus, 14% vor sa schimbe rapid serviciul, in cel mult sase luni.
Intr-o discutie despre cautarea activa pentru un alt loc de munca, doua treimi dintre respondenti spun ca nu fac asta si nu au niciun plan in aceasta privinta. Dintre cei care isi cauta un alt serviciu, insa, majoritatea - 17% - admite ca face acest lucru de mai putin de jumatate de an, 10% de peste un an si 6% de 6-12 luni.
Sondajul a fost efectuat in februarie 2019, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.821 respondenti.
Publicul feminin reprezinta 54,2%; 20% dintre respondenti rezida in Bucuresti, urmati de Iasi, cu 3,9%; Cluj-Napoca 3,6%; Ploiesti 3% si Brasov 2,9%. Varsta respondentilor se incadreaza in intervalul 18-55 de ani, iar doua treimi se declara absolventi de colegiu, universitate sau master.