Romanii sunt cei mai indarjiti sustinatori ai euro. 75% sunt favorabili trecerii la moneda unica europeana
romania eurotrecere euroadoptare euro
Pe 10 iulie 2021, moneda unica europeana atingea un nou maxim in raport cu leul romanesc (4,9281 lei), dar, desi le scumpeste marfurile din import si viata, in general, romanii sunt cei mai dornici dintre europeni sa renunte la moneda nationala si sa treaca, in mod oficial, la euro.
Cu exceptia Danemarcei, toate statele care au intrat in Uniunea Europeana trebuie sa adere la zona euro, dar nu fac eforturi pentru a indeplini cele patru criterii de aderare: stabilitatea preturilor, soliditatea finantelor publice, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung.
Sondajul a fost realizat in Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia, adica in cele sapte state care fac parte din Uniunea Europeana, nu insa si din cea monetara.
Aceasta s-a extins ultima data in 2015, dupa aderarea Lituaniei, care a devenit al 19-lea stat membru al asa-zisei zone euro.
Potrivit Barometrului, 60% dintre cetatenii Uniunii Europene considera ca trecerea la euro a avut efecte pozitive pentru tarile care au devenit membre ale zonei euro.
De asemenea, 52% dintre respondenti considera ca, in general, vor fi efecte benefice ale introducerii euro pentru tara lor, iar 55% cred ca introducerea euro ar avea consecinte pozitive inclusiv pentru ei insisi.
Pe ansamblu, 57% dintre respondenti sunt in favoarea introducerii euro in tara lor, cele mai ridicate procente fiind in Romania (75%) si in Ungaria (69%).
In comparatie cu anul 2020, cu exceptia Cehiei, in statele participante la sondaj, s-a inregistrat o crestere a celor favorabili introducerii euro.
Cele mai mari cresteri au fost constatate in Romania si Suedia. In tara noastra, procentul s-a majorat de la 63% la 75%, iar, in Suedia, de la 35% la 43%.
Insa, de la intentie si bunavointa, pana la putirinta este cale lunga, intrucat Raportul de convergenta pe 2020 arata ca Romania nu indeplineste niciunul dintre cele patru criterii pentru adoptarea euro.