Romanii si-au dublat valoarea tranzactiilor cu cardurile de credit la peste 4 miliarde de lei
tranzactii carduri creditrecomandari carduriplata moneda carduri valoare tranzactii carduri
Valoarea si numarul tranzactiilor de plata cu cardurile de credit emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti s-au dublat, in ultimii patru ani, potrivit analizei datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei la finele anului 2019, conform unui comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) lansat in cadrul campaniei Dreptullabanking.
Numarul tranzactiilor de plata cu cardurile de credit a ajuns la peste 22 milioane, in decembrie 2019, fata de 11 milioane, in decembrie 2015, pe fondul utilizarii din ce in ce mai mari a acestor instrumente de plata.
Valoarea tranzactiilor cu cardurile de credit s-a dublat, ajungand la peste 4 miliarde lei in decembrie 2019.
Peste 27% din numarul tranzactiilor cu carduri de credit de anul trecut au fost inregistrate in ultimul trimestru, fiind stabilit un record fata de trimestrele precedente, datorat, in special, cumparaturilor cu ocazia sarbatorilor de iarna.
In Romania a fost depasit pragul de 3 milioane de carduri de credit utilizate, iar, in ultimii 4 ani, cresterea numarului de carduri de credit a fost de 547.849, potrivit statisticilor BNR.
Astfel, la sfarsitul anului trecut, din cele peste 18 milioane de carduri aflate in circulatie, emise de bancile din Romania, ponderea cardurilor de credit era de 16,5% (peste 3 milioane de carduri), ceea ce indica un potential mare pentru utilizarea informata a acestor instrumente de plata.
Romania are mai putin de un card bancar pe cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, situatie valabila si in cazul cardurilor de credit, unde ponderea este de 0,15 carduri pe cap de locuitor.
Majoritatea cardurilor de credit din Romania au ca avantaj principal faptul ca ii permit utilizatorului sa faca achizitii in rate fara dobanda de la comercianti.
Utilizatorul are posibilitatea de a returna flexibil sumele utilizate in rate lunare, cu acoperirea sumei minime de plata.
Dobanda se plateste daca nu se achita integral sumele datorate pana la data scadenta lunara, precum si pentru toate sumele retrase de la bancomat.
In plus, bancile au incheiat parteneriate cu furnizorii de bunuri si servicii, prin care le ofera utilizatorilor reduceri la plata cu cardul de credit. Emiterea cardului de credit nu este conditionata de virarea salariului intr-un cont deschis la acea banca si nu depinde de acceptul angajatorului.
ARB ofera si recomandari de utilizare a cardurilor. Astfel, la folosirea cardului in strainatate pentru plati la comercianti sau pentru retrageri de numerar, se recomanda alegerea platii in moneda tarii in care se afla titularul cardului, desi, cateodata, in strainatate exista posibilitatea platii in lei, insa nu se recomanda acest lucru pentru ca poate presupune costuri mai mari in ce priveste cursurile de schimb practicate.
Alte recomandari sunt:
- tineti-va cardurile mereu in acelasi loc in portofel/poseta si informati imediat banca in cazul pierderii sau deteriorarii acestuia;
- memorati codul PIN si distrugeti orice forma de stocare fizica;
- nu comunicati codul PIN nimanui, nici macar membrilor din
familie;
- nu instrainati cardul; informatiile inscriptionate pe fata si spatele cardului ar putea fi folosite ulterior pentru tranzactii pe Internet, pe site-uri nesecurizate.
- nu acceptati ajutorul din partea nimanui, cand intampinati probleme la ATM, ci apelati intotdeauna serviciul asistenta clienti si solicitati instructiuni;
- nu scoateti cash de la bancomat cu cardul de credit; daca, totusi, aveti nevoie de bani lichizi, folositi ATM-ul bancii emitente;
- consultati extrasul de cont in fiecare luna si, daca nu recunoasteti o tranzactie, contacti urgent banca.