Romanii se ajung tot mai greu cu banii. 37,6% abia isi pot plati cheltuielile curente
probleme financiaredficultati financiaregreutati cotidienetrai romaniagrija facturi
Ancheta asupra calitatii vietii, realizata de Institutul National de Statistica pentru 2018 arata ca 37,5% dintre gospodariile din Romania suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente.
In acelasi timp, aproximativ 42% intampina o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor zilnice si numai una din cinci gospodarii nu are probleme deosebite in ce priveste cheltuielile zilnice, pe care le achita destul de usor, usor sau foarte usor.
Potrivit INS, printre gospodariile care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor, sunt cele conduse de femei (47,4%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (44,7%) si gospodariile formate din doi adulti cu trei sau mai multi copii in intretinere (57,1%).
Greu sau foarte greu se descurca si 59,9% dintre gospodariile al caror cap de familie este somer si 52,6 % dintre cele conduse de un agricultor.
Cu toate acestea, numai 30% dintre gospodarii au restante repetate la plata unor cheltuieli curente importante, cum ar fi intretinerea locuintei, rate la imprumuturi, plata utilitatilor.
Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2018, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica (55,3% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50,1%) si abonamentul telefonic (41,7%). Ponderi reduse s-au inregistrat la restantele pentru rate la imprumuturi (8,2%).
Cel mai greu o duc somerii si agricultorii
In functie de statutul ocupational al capului gospodariei, gospodariile de someri sunt in situatia cea mai dificila, ponderea celor care nu si-au putut plati la timp sumele datorate fiind de 59,5%.
Restantelee sunt mai raspandite si in cazul gospodariilor care au copii, mai ales al celor cu doi adulti si 3 sau mai multi copii in intretinere (40,2%) sau in cazul gospodariilor cu un parinte singur cu cel putin un copil (30,9%).
Peste 25% dintre gospodarii considera ca pot face fata cheltuielilor curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 de lei; trei din cinci gospodarii sustin ca au nevoie de cel putin 2.000 de lei, iar mai mult de o treime ar avea nevoie de peste 3.000 de lei.
In mediul rural, aproape 9% dintre gospodarii se incadreaza in primul interval de venituri, fata de numai 4% din mediul urban.
Dintre gospodariile aflate la orase, mai bine de 75% ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume lunare mai mari de 2.000 de lei.
In acelasi timp, venituri de pana la 2.000 de lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de catre gospodariile conduse de femei, de persoanele din grupa de varsta de 65 de ani si peste, de cele cu statutul ocupational de agricultor si de gospodariile care nu au in componenta copii dependenti.
Foto: rawpixel