Visul romanilor se adevereste: piata imobiliara scartaie din toate incheieturile
piata imobiliaraapartamenteinvestitii imobiliarereal estate
Se pare ca piata imobiliara a intrat pe o linie descendenta. Se confirma previziunile analistilor, despre care am scris si noi in mai multe randuri, conform carora cererea a scazut puternic
Inflatia care a piperat preturile la toate bunurile si serviciile de larg consum, de la alimente, pana la carburant isi pune amprenta pe comportamentul de consum al romanilor. Investitiile in
imobiliare nu mai sunt o prioritate pentru tot mai multi conationali, iar tranzactiile din sector sunt cu miile mai putine fata de anul trecut.
De data aceasta vorbim pe baza datelor furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care ne spune ca in luna august a acestui an in toata tara au fost vandute numai 58.386 de imobile. Desi cifra poate parea mare la prima vedere, este semnificativ mai mica fata de perioada similara a lui 2021. Practic, anul trecut numarul tranzactiilor era cu 3.751 mai mare. Daca vorbim in procente, scaderea tranzactiilor din 2022 fata de 2021 se situeaza la 6%.
Pe zone ale tarii, cele mai numeroase tranzactii s-au realizat anul acesta in: 10.402, Ilfov – 3.184 si Brasov – 2.947.
La polul opus avem Covasna – 325, Olt – 365 si Calarasi – 397.
Daca aruncam o privire pe datele privind ipotecile, constatam ca e si mai mare numarul celor ce nu se mai aventureaza sa se imprumute la banci pentru a-si cumpara o locuinta. Scaderea fata de anul trecut e evaluata de specialisti la 10 puncte procentuale!
Scade cu 10% si numarul ipotecilor din 2022, fata de anul trecut
Numarul ipotecilor, la nivel national, in august 2022, a fost de 22.186, cu 2.551 mai mic fata de august 2021. Cele mai multe operatiuni de acest gen au fost inregistrate in Bucuresti – 5.418, Ilfov – 1.606 si Timis – 1.463. La polul opus se afla judetele Salaj – 66, Harghita – 73 si Giurgiu – 102.
"Numarul tranzactiilor de apartamente si case a inceput sa scada incepand cu primavara acestui an, pe fondul costurilor mari cu energia, scumpirii materialelor de constructii si a combustibililor, la care se adauga si cresterea costurilor asociate creditelor ipotecare", arata o analiza Colliers.
In Bucuresti, proprietarii s-au indatorat la banci pentru 50% dintre apartamentele tranzactionate in primele sase luni ale acestui an. La nivelul intregului an 2021, 60% dintre apartamente au fost cumparate cu credit, ceea ce inseamna ca in prezent nu doar ca sunt mai putine tranzactii care depind de finantare bancara, ci si ca o parte din cerere a devenit nebancabila si nu-si mai permite costul imprumutului pentru a cumpara locuinta dorita, subliniaza consultantii Colliers.
In cele din urma, ne mai spune Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, judetele in care au fost vandute cele mai multe terenuri agricole in a opta luna a anului 2022 sunt Buzau – 801, Braila – 730 si Dolj – 608.
Foto: pixabay.com