Romanii nu mai ajung sa fie EXECUTATI silit de BANCI, chiar daca NU mai pot plati: iata cum
succes negocieri csalbnegocieri csalbnegocieri ifn csalb
Anul 2021 a fost cel mai eficient din cei sase ani de activitate ai Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), aducand o situatie aproape de ideal pe piata bancara din Romania. Majoritatea negocierilor cu bancile au fost incununate de succes si au generat beneficii de aproape doua milioane de euro.
In 2021, noua din 10
negocieri intre consumatori si banci s-au incheiat cu impacarea partilor si cu acceptarea solutiilor propuse de conciliatorii CSALB.
Rata de respingere a cererilor de catre banci a scazut la cel mai mic nivel: 17% raportat la intregul sistem bancar. Peste opt din zece cereri care au avut solicitari negociabile (diminuarea costurilor creditelor, de exemplu) si-au gasit rezolvarea in cadrul Centrului.
Tot anul trecut a adus cele mai mari beneficii obtinute in urma negocierilor: 1,94 milioane de euro, cu 45% mai mari decat in 2020, iar valoarea totala a beneficiilor s-a apropiat de 6 milioane de euro pentru perioada 2016-2021.
Noul an a inceput cu un nou record al cererilor acceptate spre negociere de catre banci: in saptamana 17-21 ianuarie 2022, CSALB a inregistrat 30 de dosare (cereri acceptate spre negociere), de trei ori mai multe decat intr-o saptamana obisnuita.
Anul 2021 a adus un nou record si in privinta cererilor inregistrate de CSALB, dintre cele 2.525 de cereri, 1.551 au fost adresate bancilor si 974 adresate IFN-urilor.
Anii 2020-2021 afectati de criza sanitara au generat peste 5.000 de cereri de negociere cu bancile si IFN-urile, iar in cei sase ani de activitate CSALB a primit peste 9.100 de solicitari.
In 2021, s-a inregistrat cel mai mare procent de negocieri incheiate cu impacarea partilor din totalul concilierilor: 89%. Doar in 55 de negocieri, una dintre parti sau ambele nu au acceptat solutiile propuse de conciliatori.
In 2019, in ultimul an dinaintea crizei sanitare, desi a fost consemnat cel mai mare numar de cereri acceptate spre negociere, pondere de esuare a negocierilor a fost de 22%.
Din pacate, nu toate cererile pot face obiectul unei negocieri. De exemplu, solicitarile de stergere a inregistrarilor din Biroul de Credit nu pot forma obiectul unei negocieri, desi si numarul acestora a crescut: in 2021, CSALB a primit in raport cu bancile 350 de cereri de radiere a inregistrarilor din Biroul de Credit (23% din totalul cererilor adresate lor), iar, in raport cu IFN-urile, 823 de cereri de radiere (85% din totalul cererilor adresate lor).
CSALB le recomanda in continuare consumatorilor ca pentru radierea inregistrarilor din Biroul de Credit sa se adreseze direct bancilor sau IFN-urilor.
Mai putine cereri respinse, beneficii mai mari
Fata de 2020, in 2021 s-a redus ponderea dosarelor cu valori mici (sub 1.000 de euro) si a crescut ponderea beneficiilor cu valori medii. Astfel, 45% dintre negocieri au avut beneficii intre 1.001 si 5.000 de euro, iar 11% au avut beneficii mai mari de 10.000 de euro.
In conditiile cresterii procentului de negocieri incheiate cu impacarea partilor si a valorii totale a beneficiilor, valoarea medie a beneficiilor a fost cu 70% mai mare decat in 2019: 4.300 de euro, fata de 2.530 de euro.
Cererile respinse de banci din motive nejustificate au ajuns la cel mai mic nivel de la infiintarea CSALB: 17%, insa unele banci au procentul de clasare sub 10% ori chiar sub 5%.
La inceputul anului 2021, CSALB a recomandat bancilor si IFN-urilor ca procentul de respingere a cererilor justificate sa nu depaseasca 20% din totalul solicitarilor primite.
In plus, au fost recomandate bancilor atat o reanalizare a cererilor clasate, cat si a cazurilor de executare silita sau a dosarelor ajunse in instanta.
Rezultatele nu sunt la fel de bune in randul IFN-urilor. Desi, in 2021, consumatorii au trimis catre IFN-uri aproape de doua ori mai multe cereri decat in 2020, doar 6 dintre ele au fost acceptate pentru negociere.
Partea buna este ca alte 120 de cereri au fost solutionate direct de catre parti (fara parcurgerea procesului de conciliere), de doua ori mai multe decat in 2020.
In ultimii trei ani, in cadrul CSALB, IFN-urile au avut doar 10 negocieri incheiate prin impacarea partilor. In acelasi timp, partile s-au impacat direct in peste 200 de cazuri.
Bancile trebuie sa devina proactive
Potrivit lui Alexandru Paunescu, membru in Colegiul de Coordonare al CSALB, rezultatele anului 2021 arata, fara echivoc, ca atunci cand consumatorii formuleaza cereri justificate si le argumenteaza cu documente, bancile nu raman deloc indiferente.
Pentru anul 2022, oficialul considera ca miza principala va fi ca bancile sa devina proactive.
"Daca, pana acum, bancile au raspuns la cererile consumatorilor de intrare in negociere, ne-am dori sa vedem din partea bancilor ca initiaza chiar ele un dialog cu consumatorii nemultumiti sau care au probleme in plata ratelor, pentru rezolvarea acestor diferende prin intermediul concilierii.
De exemplu, acolo unde exista un proces pe rol, mai ales in faza de fond sau acolo unde zilele de intarziere in plata ratelor sunt un semn evident ca va fi depasit termenul de 90 de zile (dupa care se declanseaza procedurile de executare silita), bancile pot prelua initiativa si pot invita consumatorii sa accepte procedura de conciliere. Acest demers ar putea fi sustinut si de instante.
De exemplu, judecatorii ar putea recomanda partilor sa incerce mai intai solutionarea amiabila in cadrul CSALB, asa cum am intalnit cazuri in practica europeana, dar si in Romania. Rezultatul ar fi o degrevare a instantelor de procese costisitoare pentru ambele parti implicate.
In plus, aceste procese dureaza ani de zile, iar, in final, sentinta este avantajoasa unei singure parti, nu ambelor asa cum se intampla dupa o negociere.
Pentru IFN-uri, recomandarea noastra se pastreaza si in 2022: sa accepte mai multe cereri de negociere sau sa rezolve cat mai multe nemultumiri in mod direct, cu consumatorii.
Consumatorilor le recomandam sa-si formuleze cererile clar, succint si sa le insoteasca de documente justificative.
Apoi, consumatorii trebuie sa-si verifice in mod repetat datele de contact puse la dispozitia CSALB, deoarece ne intalnim si cu situatii in care banca isi da acordul pentru intrarea in negociere, dar consumatorul nu mai este de gasit pe adresa de e-mail sau la numarul de telefon furnizate Centrului.
Consumatorii care vor sa trimita cereri de stergere a inregistrarilor din Biroul de Credit se pot adresa direct bancilor sau IFN-urilor, din moment ce aceste cereri nu pot face obiectul unei negocieri.