Platile digitale au intrat intr-o ascensiune puternica in ultimul an, transformand modul in care romanii gestioneaza banii si fac cumparaturi. Datele arata ca schimbarile de comportament sunt vizibile si ca aceste plati devin o optiune tot mai atractiva pentru consumatori.
Studiul „Digital Payments Global Market Report 2022” realizat de The Business Research Company evidentiaza o crestere semnificativa a segmentului platilor digitale la nivel global, estimandu-se ca acesta va ajunge la 125,01 miliarde de dolari in 2025, comparativ cu 83,53 miliarde de dolari in 2020.
In Romania, trendul este la fel de vizibil. Intr-o zi cheie ca 11 noiembrie 2022, cand majoritatea comerciantilor au desfasurat campanii de Black Friday, numarul tranzactiilor online cu cardul a crescut cu aproximativ 27% fata de anul anterior, potrivit procesatorului de plati online Netopia Payments.
Sondajul realizat de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, a scos in evidenta comportamentele actuale ale utilizatorilor din Romania in ceea ce priveste platile digitale. Acesta a fost efectuat online, in luna octombrie, pe un esantion reprezentativ de peste 1.250 de persoane din toata tara.
Una dintre constatarile cheie este ca plata cu cardul a devenit din ce in ce mai populara in mediul online. Conform sondajului, 61,21% dintre respondenti au declarat ca au efectuat cumparaturi online si au platit cu cardul in ultimele trei luni. Totusi, doar 43,74% utilizeaza lunar cardul sau transferuri bancare pentru plata facturilor, indicand ca exista inca o reticenta in utilizarea exclusiva a platilor digitale pentru acest tip de cheltuieli recurente.
De asemenea, metodele de plata precum portofelele digitale Google Pay sau Apple Pay nu sunt inca la fel de adoptate pe piata romaneasca, fiind utilizate doar de 29,05% dintre consumatori pentru plati in magazine direct de pe telefon.
Interesant este faptul ca, desi platile digitale au castigat teren, metoda traditionala - cash-ul - inca are o cota semnificativa de utilizare, cu 38,23% dintre respondenti care achita cu bani lichizi. Mai mult, exista si un segment considerabil de 38,55% care utilizeaza atat cash-ul, cat si cardul pentru plati.
In ceea ce priveste serviciile financiare digitale, cum ar fi Internet Banking si Mobile Banking, acestea sunt utilizate tot mai des, cu 35,67% dintre respondenti care le folosesc in mod regulat, saptamanal sau chiar mai des.
Studiul releva o crestere semnificativa a utilizarii platilor digitale, insa arata si ca exista inca un grad de reticenta in adoptarea lor completa in detrimentul metodelor traditionale. Schimbarea continua a comportamentului de plata este un aspect esential care isi are ecoul in modul in care consumatorii interactioneaza cu serviciile financiare si comerciantii, si se asteapta sa influenteze in continuare modul in care piata evolueaza.
Citeste si: Economisirea banilor: Strategii eficiente pentru un buget personal echilibrat
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si