Anual, mii de oameni ajung in situatia de a nu isi mai putea plati ratele la banci pentru creditele pe care le-au accesat anterior. In multe cazuri, bancile ajung la un acord cu clientii, insa exista foarte multe situatii in care cele doua parti nu reusesc sa coopereze. In asemenea cazuri, trebuie sa stiti ca se poate interveni prin intermediul celor de la CSALB. De la infiintarea sa in 2016, CSALB a primit aproximativ 15.000 de cereri de negociere cu institutiile de credit.
Anul trecut, consumatorii de servicii si produse financiare au obtinut beneficii semnificative din negocierile purtate cu bancile si institutiile financiare non-bancare (IFN-uri) prin intermediul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). Numarul de consumatori care s-au adresat CSALB a atins cel mai inalt nivel din ultimii 7 ani in 2023, iar bancile au fost de acord sa negocieze un numar cu 15% mai mare de cereri decat in 2022. Beneficiile obtinute de consumatori in urma acestor negocieri cu bancile au depasit 3.3 milioane de euro in 2023.
In 2023, pe adresa CSALB au fost trimise un total de 2.932 de cereri din partea consumatorilor care au solicitat negocieri cu bancile (1.885 cereri) si institutiile financiare non-bancare (IFN-uri) (1.047 cereri). Comparativ cu anul precedent, in 2023, bancile au acceptat cu 100 de cereri mai mult din partea consumatorilor. Astfel, s-au inregistrat 754 de dosare de negociere cu bancile si doar 4 cu IFN-urile.
In doar 8 din fiecare 100 de negocieri, partile implicate nu au fost de acord cu solutiile propuse de conciliatori si nu au ajuns la un consens. Astfel, conciliatorii CSALB au obtinut cel mai inalt procent de eficienta in procesul de conciliere de la infiintarea Centrului, de 92%.
De asemenea, alte 555 de intelegeri intre consumatori si banci/IFN-uri au fost rezolvate pe cale amiabila, prin negociere directa, dupa ce consumatorii au trimis cererile catre CSALB. Majoritatea acestor cazuri erau probleme simple, care puteau fi rezolvate fara implicarea unui conciliator al Centrului sau care nu implicau conditii ce puteau fi negociate (cum ar fi cererile de stergere a inregistrarilor in Biroul de Credit).
Anul trecut, durata medie a negocierilor cu bancile a fost de 24 de zile. Desi conform legii (Ordonanta de Urgenta 38/2015), timpul maxim pentru gasirea unei solutii prin conciliere este de 90 de zile si poate fi depasit in cazul negocierilor mai complexe, rapiditatea solutionarii cazurilor de acest fel prin intermediul CSALB a crescut constant in ultimii ani.
Citeste si: Cum sunt pacaliti romanii in 2024, pe modelul Caritas in anii '90: totul se intampla online acum
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ce nu iti spune nimeni despre bani la 20 de ani: alegeri financiare care pot schimba tot
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si