Romanii cu rate la banci resimt direct in portofel impactul economic: dobanzile cresc, ratele se scumpesc
criza economicadobanzicredite banci
Am ajuns sa vorbim despre scumpirea ratelor la credite cu o frecventa pe care o mai intalnim doar in momentele crizelor economice profunde, iar conform previziunilor analistilor nu vin vremuri mai bune nici in perioada urmatoare.
Saptamana incepe in termeni duri pentru romanii imprumutati la banci si care nu au contracte cu dobanda fixa.
ROBOR la trei luni - folosit pentru
calcularea dobanzilor variabile pentru creditele in lei, luate inainte de luna mai 2019 - a ajuns luni la 4,25%%, fata de 4,03%, valoarea din sedinta precedenta. Un astfel de nivel al indicatorului pentru dobanzi nu s-a mai vazut in Romania din luna august a anului 2013.
De asemenea, ROBOR la sase luni a ajuns, la randul sau, la 4,30%, fata de 4,17%. De asemenea, si acesta atinge cea mai ridicata valoare tot din luna august 2013.
Te-ar putea interesa si: AMANAREA RATELOR, posibila DIN NOU?
Pana la finele anului, ROBOR 4,5% – 5%, iar IRCC la 4%.
Amintim ca ROBOR se ia in calcul pentru creditele contractate inainte de luna mai a anului 2019. Incepand cu luna mai a anului 2019, indice de referinta pentru calcularea creditelor de consum a devenit IRCC. Banca Nationala a Romaniei publica zilnic indicele de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare dintr-o anumita perioada (acest IRCC BNR). La finalul fiecarui trimestru, se determina o valoare actualizata a acestuia, care apoi este aplicata pentru urmatorul trimestru tuturor imprumuturilor cu dobanda variabila luate de romani.
Persoanele care au creditele de consum si ipotecare legate de IRCC inca nu simt cresterea ratelor, insa specialistii atrag atentia ca nici IRCC nu va fi scutit de scumpiri si ca urmeaza sa asistam si la o crestere a sa, dupa ce BNR a decis majorarea dobanzii cheie la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 10 februarie 2022, si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, informeaza banca centrala.
"In continuare, in perioada urmatoare, dobanzile vor creste intr-un ritm accelerat. Pana si BNR a observat, ca si BCE si toate bancile, ca aceasta inflatie va sta cu noi multa vreme. Au gresit cand au estimat o crestere a inflatiei doar tranzitorie. La inflatie mare trebuie sa duci dobanzile in sus", spune analistul economic Dragos Cabat.
Consilierii financiari recomanda oamenilor sa contracteze imprumuturi cu dobanda fixa sau sa-si asume riscurile
Pana unde va creste ROBOR? Economistii nu se aventureaza in prognoze clare, pentru ca sunt foarte multi factori variabili implicati. Tocmai din acest motiv, majoritatea specialistilor recomanda romanilor sa se imprumute cu dobanda fixa pe o perioada cat mai extinsa.