Romanii castiga un salariul mediu brut de 5.804 lei si unul net de 3.561 de lei. Fata de 2020, netul a crescut cu aproape 12%
cresteri salariicrestere salariu netcele mai mari salariisalarii it romania
In aprilie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei, cu 19 lei (0,3%) mai mare decat in martie 2021, iar castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14 lei (0,4%), la 3.561 de ei, conform datelor Institutului National de Statistica.
Cel mai bine castiga angajatii din domeniul serviciilor in tehnologia informatiei (8.671 lei net), iar cel mai prost cei din
hoteluri si restaurante (1.790 lei net).
In aprilie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite, de fidelitate ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Cresterile au fost determinate si de reluarea activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie, de incasarile mai mari (in functie de contracte sau proiecte), cat si de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost: cu 20,1% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), cu 16,2% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; intre 5% si 10% in industria metalurgica, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea substantelor si a produselor chimice, transporturi pe apa, extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, colectarea si epurarea apelor uzate.
Castigul salarial mediu a crescut cu 3-5% pentru cei care lucreaza in domeniul tiparirii si reproducerii pe suporturi a inregistrarilor, fabricarii echipamentelor electrice, transporturilor aeriene, extractiei petrolului brut si a gazelor naturale.
Salarii mai mici cu 18,1% au primit angajatii din fabricarea produselor din tutun, cu 14,7% cei din activitati de editare, respectiv cu 13,8% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
Cu 6,5-7,5% mai putin au castigat si cei care lucreaza in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea bauturilor, activitati profesionale, stiintifice si tehnice; intre 2% si 5% cei din fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice).
Scaderile au fost determinate de acordarea, in lunile precedente, de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum si de incasarile mai mici si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.
In sectorul bugetar, s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de marte, in invatamant (7,8% ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), respectiv in administratie publica (0,7%). In sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a crescut cu 0,4%.
In comparatie cu aprilie 2020, in cea de-a patra luna a anul in curs, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%.