Romanii bogati au declarat venituri din strainatate de sapte ori mai mari
pfmaromani bogativenituri strainatateanafconformare fiscala
Veniturile obtinute din strainatate, in 2013 si declarate in 2014, de catre grupul de persoane fizice care detin averi mari (PFAM), au fost de peste sapte ori mai mari fata de cele declarate in 2013, pentru 2012.
Astfel, romanii bogati au declarat venituri din strainatate de 144,27 de milioane de lei, de la 18,27 milioane de lei.
Conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cresterea survine dupa intensificarea campaniei de asigurare a conformarii fiscale la declararea veniturilor din strainatate, derulata de Directia Verificari Fiscale.
Campania consta in emiterea de notificari catre PFAM prin care le-au fost aduse la cunostinta obligatiile fiscale de declarare a acestor venituri, solicitarea de informatii privind veniturile din strainatate si efectuarea de verificari extinse.
Programul de asigurare a conformarii fiscale a PFAM are in vedere, intr-o prima faza, 400 de persoane din Bucuresti si din restul Romaniei.
In cadrul programului, au fost declansate 30 de verificari fiscale prealabile documentare, analizandu-se informatiile solicitate tertilor.
Au fost analizate rulajele conturilor bancare, informatii de la institutii care gestioneaza registre de evidenta a imobilelor si bunurilor mobile (terenuri, cladiri, autovehicule, nave, aeronave), datele de la oficiile registrului comertului, documente justificative si financiar-contabile ale companiilor detinute de persoanele verificate, informatii de la autoritati fiscale din strainatate.
Veniturile obtinute de persoanele verificate au fost comparate cu veniturile declarate.
Dintre cele 30 de verificari fiscale prealabile, in cazul a 11 persoane fizice pentru care s-a constatat existenta unei diferente semnificative intre veniturile estimate pe baza situatiei fiscale personale determinate si veniturile declarate, au fost emise avize de verificare fiscala, persoanele in cauza fiind solicitate sa furnizeze documente justificative (inclusiv declaratia de patrimoniu si venituri) sau clarificari relevante la sediul Directiei Verificari Fiscale. Verificarile sunt in curs de desfasurare.
Potrivit ANAF, verificarea situatiei fiscale a PFAM prezinta un grad sporit de dificultate si complexitate, din cauza profilului economic general al acestor persoane, caracterizat de nivelul afacerilor derulate, sumele mari implicate, multitudinea de societati comerciale, conturi bancare, proprietati, achizitii, instrumente investitionale, interese financiare la nivel national si international, cheltuieli personale.
Selectarea celor 30 de persoane pentru verificari fiscale prealabile documentare a fost realizata pe baza analizelor de risc efectuate la nivelul directiei, asupra elementelor patrimoniale, fluxurilor de trezorerie si cheltuielilor personale ale persoanelor care alcatuiesc grupul tinta PFAM.
Strategia de risc pusa in aplicare nu se rezuma la actiuni de control, ci urmareste si cresterea conformarii fiscale a segmentului contribuabililor PFAM.