Romanii au luat frica bancilor: nici gand sa mai ia credite in perioada urmatoare
bancicredit bancarimprumuturi
Se pare ca evolutiile recente de pe piata dobanzilor au bagat spaima in multi romani - in termenul cel mai practic al cuvantului.
Sondaje recente scot la iveala faptul ca multi dintre conationalii nostri se tem sa treaca pragul banilor pentru a le cere finantare.
Potrivit datelor unui sondaj de opinie realizat de comparatorul
Finzoom.ro, la solicitarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), prima optiune pentru 30% dintre respondenti este sa nu se imprumute in perioada urmatoare. A doua alegere (26%) este sa faca un card de credit. Scopul ar fi, astfel, ca suma imprumutata sa fie mai mica si mai usor de achitat. Nu sunt uitati nici prietenii si rudele in aceasta "ecuatie" a gasirii de fonduri. 16% iau in calcul sa apeleze la astfel de metode de a face rost de bani.
Te-ar putea interesa si: Cresc pensiile pentru milioane de romani: din pacate, cresterea nu acopera inflatia
Romanii nici nu vor sa auda de credit imobiliar direct de la dezvoltator si nici de IFN-uri
Sondajul mai releva un lucru intersant, acela ca numai 1% dintre respondenti ar mai contracta un credit imobiliar direct de la dezvoltator. De asemenea, un credit de la IFN-uri ar lua 2% dintre consumatorii chestionati in cadrul acestei analize!
Totusi, daca ar fi sa faca pasul, romanii considera ca varianta cea mai buna este sa se orienteze catre dobanda fixa. 39% dintre respondetii sondajului citat sustin ca aceasta este o optiune buna. Oamenii ar opta pentru dobanda fixa, chiar daca aceasta este din start mai mare decat cea variabila. Dar se pare ca in ochii oamenilor cantareste mai mult faptul ca se bucura, de la bun inceput, de predictibilitatea costurilor si se pun la adapost de scenariul in care o rata de 1.200 de lei se transforma intr-un an intr-una de 2.500.
"Negocierea cu in cadrul CSALB se regaseste printre primele optiuni ale consumatorilor care doresc ameliorarea situatiei lor financiare, dupa refinantarea la propria banca (8%) si rambursarea in avans (7%).
Masurile ce pot genera procese in instantele de judecata, precum darea in plata, nu reprezinta o varianta dezirabila decat pentru 1% dintre cei 1.484 respondenti care au raspuns chestionarului", transmit specialistii FinZoom.
"Vedem ca oamenii asteapta oferte bune, fie pentru dobanzi fixe, fie pentru refinantarea imprumuturilor care au devenit costisitoare"
"Speram ca aceste rezultate ale chestionarului vor fi utile bancilor in incercarea acestora de a intelege mai bine dificultatile si asteptarile pe care le au consumatorii de servicii financiare. Vedem ca oamenii asteapta oferte bune, fie pentru dobanzi fixe, fie pentru refinantarea imprumuturilor care au devenit costisitoare prin cresterea dobanzilor, dar vor si o rezolvare prin intermediul CSALB a problemelor cu care se confrunta.
Totodata, piata creditelor noi a suferit deja o contractie, acest lucru punand o presiune si mai mare pe nivelul de intermediere financiara care in Romania este extrem de scazut, sub 27%, cel mai mic din UE. Orice strategie vor adopta bancile, inclusiv pentru a incerca sa reduca dezintermedierea financiara, trebuie sa dea incredere clientilor ca acestia se pot baza pe institutia financiara mai ales in momentele dificile, cum sunt cele prin care trecem", declara Alexandru Paunescu, reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei in Colegiul de Coordonare al CSALB.
Foto: freepik.com