Romanii acceseaza din ce in ce mai multe credite bancare. Moneda preferata e leul, dar si dolarul e la mare cautare
creditecreditareasociatia romana a bancilor
Desi continuam sa traversam o perioada dificila din punct de vedere medical, persoanele fizice si juridice din tara noastra contracteaza un volum de credite bancare din ce in ce mai mare.
Conform datelor oficiale, creditele noi acordate de
bancile din Romania populatiei si companiilor au crescut cu 32% in primele patru luni din anul 2021, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeasi perioada din 2020, cand s-au acordat imprumuturi in valoare de 25,7 miliarde lei, anunta Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
Creditarea a fost impinsa de la spate de companii
Asociatia Romana a Bancilor transmite ca, in primele patru luni ale anului, creditarea noua a fost impulsionata de creditele acordate companiilor, care detin o pondere de 56% in volumul de credite noi acordate de banci.
Tendinta de crestere a creditarii s-a mentinut si in luna mai, avansul creditului neguvernamental fiind de 10,1%, in ritm anual, pana la 296 miliarde lei, fiind cea mai mare viteza de crestere a creditarii de la debutul pandemiei, mai arata ARB.
Necesitatile de creditare s-au intensificat, atat in randul companiilor, cat si al populatiei.
Prin comparatie, arata Asociatia, populatia a accesat credite in valoare de 15 miliarde lei, iar companiile de aproape 19 miliarde lei, in perioada ianuarie-aprilie 2021.
Creditele acordate in lei sunt din ce in ce mai cautate. Pe locul al doilea se afla dolarul
Potrivit Asociatiei, cei mai multi dintre romani acceseaza credite in lei, pe locul al doilea in clasamentul monedelor preferate fiind dolarul.
"Repartitia pe monede arata un interes sporit pentru creditele acordate in moneda nationala, cu o pondere de aproape 81,75% in totalul creditelor noi accesate, fiind urmate de imprumuturile noi in euro cu 16,65% si cele in dolari, cu 1,60%. Creditele noi in moneda nationala acordate in primele patru luni ale anului au totalizat 27,8 miliarde lei, in crestere cu 38% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2020.
Populatia a accesat imprumuturi aproape integral in moneda nationala, cu pondere de 99,2% in volumul de credite noi acordate populatiei de 15 miliarde lei, si credite in euro in valoare de aproximativ 120 milioane lei, reprezentand diferenta de 0,8% ca pondere. Repartitia pe monede in cazul companiilor arata ca acestea au preferat imprumuturile in moneda nationala cu o pondere de 67,7% din totalul imprumuturilor noi accesate de firme, aproximativ 29% au fost contractate in euro si restul in dolari".
"In contextul pandemic, bancile au acoperit nevoile de finantare ale clientilor, nivelul creditelor noi acordate anul trecut pe segmentul neguvernamental fiind usor peste nivelul celui inregistrat in 2019", mai arata ARB.