Romania si Ungaria sunt campioanele inflatiei in Uniunea Europeana
inflatie romaniainflatie zona euroinflatie uescumpiri zona euroscumpiri ue
Datele publicate, astazi, e Eurostat arata ca, in august 2019, in zona euro, rata anuala a inflatiei a fost de 1%, stabila, in comparatie cu iulie 2019, si de 1,4%, pe ansamblul Uniunii Europene.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din Uniunea Europeana au fost inregistrate, luna trecuta, in Romania (4,1%), Ungaria (3,2%), Olanda (3,1%) si Letonia (3,1%).
Cele mai scazute rate ale inflatiei au fost consemnate in Portugalia (minus 0,1%), Grecia (0,1%) si Spania (0,4%).
In zona euro, cel mai important impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut tarifele la servicii (0,60%), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,40%) si preturile la energie (minus 0,06%).
Inflatia de baza (core inflation), cea care ramane dupa eliminarea preturilor bunurilor volatile, precum energia si alimentele, s-a situat la 1,1%, in august, stabila, in comparatie cu iulie 2019.
Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Tinta de inflatie a Bancii Centrale Europene este in jurul valorii de 2%, considerata optima pentru dezvoltarea economiei.
In luna august a anului trecut, rata inflatiei in zona euro era de 2,1%, iar cea de pe ansamblul Uniunii Europene, de 2,2%.
Institutul National de Statistica a anuntat, pe 11 septembrie, ca, luna trecuta, rata anuala a inflatiei a scazut la 3,9%, de la 4,1%, in iulie. Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,98%, cele alimentare cu 5,02%, iar serviciile cu 4,23%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,1%.
De la inceputul anului, cele mai mari cresteri de pret au fost consemnate la citrice (22,8%), cartofi (16,7%), si fructe proaspete (5,8%), in timp ce ouale s-au ieftinit cu aproape 6,6%, iar gazele cu 4,93%.