Romania, inca un capitol la care se face de rusine in fata celei mai sarace tari din UE
dobanzi romaniadobanzi indatorare romaniadobanzi scumpe romania
Pentru ianuarie 2022, Ministerul Finantelor vrea sa imprumute de la bancile comerciale 5,015 miliarde de lei, iar, in tot anul, intentioneaza sa imprumute 145 de miliarde de lei de pe piata interna si externa.
Daca, de regula, o firma contracteaza un
credit pentru a-si dezvolta afacerile, tara noastra (si nu numai ea) ia bani cu imprumut pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriilor.
Din pacate, Ministerul Finantelor ia bani cu imprumut la cele mai mari dobanzi din Europa.
Pentru Romania, dobanda pe termen lung a crescut de la 2,65%, in februarie 2021, la 5,37%, in decembrie 2021.
In ultima luna a anului trecut, cele mai mari dobanzi au fost platite de Romania (5,37%), Ungaria (4,40%), Polonia (3,35%), Cehia (2,62%) si Bulgaria (0,44%).
Cel mai ieftin s-au imprumutat Germania (minus 0,38%), Olanda (minus 0,32%), Luxemburg (minus 0,22%), Danemarca (minus 0,08%).
Dobanzile cresc in ritm cu inflatia
"Peste tot in lume, inflaia creste si dobanzile cresc si ele.
Dobanzile la noi au crescut mai rapid, avem cea mai mare dobanda la care ne imprumutam din Europa, dar avem si cel mai mare deficit bugetar din Europa.
Nu trebuie sa ne mire ca ne imprumutam scump pentru ca avem deficite foarte mari de finantat. Cand ai de finantat mult, e destul de dificil sa te finantezi.
Deficitul bugetar este estimat la aproape 7% din PIB, respectiv 6,9%. Romania incaseaza din taxe si impozite 26-27% din PIB, ne mai imprumutam inca 7%. Practic, la fiecare 100 de lei incasati la buget, ne mai imprumutam inca 30 de lei. Banii merg in acoperirea cheltuielilor.