Romania, in topul scumpirilor pe piata imobiliara din toata UE. La noi preturile cresc in ritm alert
scumpiri locuinteapartamente mai scumpepiata imobiliara 2024
Piata imobiliara din Romania pare sa fi luat avant si inca nu a aparut criza anticipata in ultimii ani de unii analisti economici care pariaza pe faptul ca scaderea cererii (din cauza conditiilor dure de finantare si a cresterii costului de trai) va duce la o iminenta prabusire a preturilor in sector. Momentan preturile se mentin piperate, poate prea piperate pentru puterea de cumparare a omului de rand, si chiar sunt in crestere accelerata daca aruncam o privire peste situatia la nivel european.
Conform unui raport oficial recent publicat de Eurostat, tara noastra ocupa locul al doilea in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai mari cresteri ale preturilor locuintelor in trimestrul 3 al anului trecut. Practic, la noi se vede una dintre cele mai agresive rate de cresteri de pret din Uniunea Europeana, ne depaseste numai Polonia, cu o crestere de 4,5%, in timp ce Romania are 3,4%. Podiumul scumpirilor este completat de Danemarca, cu o rata a scumpirii locuintelor la final de 2023 de 3,1%.
Desi in Luxemburg avem cele mai mari salarii medii, aici avem o scadere a preturilor pe piata imobiliara la finalul anului trecut, respectiv minus 6,3%. Au scazut preturile si-n Finlanda, dar si-n Germania, cu 2,7%, respectiv 1,4%.
Per ansamblu, locuintele s-au scumpit pe piata imobiliara a Uniunii Europene, in cel de-al treilea trimestru din 2023, comparativ cu cel de-al doilea trimestru. Raportul Eurostat ne spune ca pretul locuintelor in Uniunea Europeana a inregistrat in trimestrul al treilea al anului trecut o crestere de 0,8%.
Dintre toate statele membre ale comunitatii europene, in 18 locuintele s-au scumpit la finalul anului trecut.
Totusi, trebuie precizat faptul ca, in ritm anual, trimestrul al treilea 2023 comparativ cu trimestrul al treilea 2022, pretul locuintelor in Uniunea Europeana a scazut cu 1%. Si in ritm anual cele mai semnificative scaderi de preturi le regasim tot in Luxemburg, respectiv minus 13,6% si in Germania, minus 10,2%.
In Croatia insa locuintele s-au scumpit fata de 2022 cu 10,9%, in timp ce in Polonia si Bulgaria s-a consemnat o crestere a preturilor cu 9,3%, respectiv 9,2%. Nici noi n-am scapat de scumpiri de la un an la altul. Romanii care au cumparat locuinte in 2023 au platit in medie cu 4,8% mai mult pe ele, fata de 2022.
Locuintele se vor scumpi in 2024
Preturile in imobiliarele romanesti vor continua sa se aprecieze, pe masura ca oferta va ramane scazuta sau chiar se va diminua si mai mult, sunt de parere specialistii.
Conform unui studiu realizat de Imobiliare.ro si compania de cercetare de piata Unlock Market Research, 47% dintre cumparatori se asteapta sa vada cresteri ale preturilor pe piata imobiliara. Dintre acestia, cei mai multi (49%) considera ca majorarile se vor situa in intervalul 10%-20%, in timp ce 13% dintre ei cred ca scumpirile ar putea sa depaseasca 20%. Alti 30% dintre respondenti sunt de parere ca preturile ar urma sa creasca pe parcursul anului in curs cu pana la 10%.
Foto: unsplash.com