Romania a mai atras 2,5 miliarde euro de pe pietele externe de capital. Fondurile au fost incasate pe 2 decembrie
indatorare romaniaemisiuni euro romaniatitluri de stat romania
Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca emisiunea de euroobligatiuni lansata pe 24 noiembrie 2020 s-a bucurat de un interes extrem de mare din partea investitorilor, ceea ce reconfirma statutul de emitent important al Romaniei in zona Europei Centrale si de Est.
Tranzactia a marcat performante notabile in istoria emisiunilor realizate de Romania pe pietele externe de capital. Astfel, randamentul de 1,468% aferent transei de 9 ani este cel mai scazut randament oferit vreodata de Romania pentru o emisiune denominata in euro si a fost obtinute prime negative de emisiune pentru ambele transe prin cea mai importanta reducere de cost fata de valorile de la anuntul lansarii emisiunii.
De asemenea, este vorba despre a doua cea mai mare cerere (dupa tranzactia din luna mai a acestui an) inregistrata vreodata la o emisiune denominata in euro din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar si la inchiderea tranzactiei, cand nivelul cererii s-a mentinut la un nivel record, de 11,6 miliarde de euro.
"Cu toate ca trecem printr-o perioada extrem de dificila, marcata de extinderea pandemiei COVID-19, prin succesul inregistrat de aceasta ultima tranzactie din 2020, Romania a dovedit ca se bucura in continuare de o incredere sporita din partea comunitatii internationale a investitorilor.
Imprumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finantare in crestere, rezultate din deficitul bugetar si volumul refinantarii datoriei publice, dar si pentru prefinantarea nevoilor din anul 2021. Prioritatile actualului Guvern raman combaterea efectelor sanitare si sociale negative generate de criza SARS-CoV-2, precum si relansarea economica a Romaniei", a declarat Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
Valoarea totala a emisiunii este de 2,5 miliarde de euro, cu o subscriere finala de 11,6 miliarde de euro, prin participarea unui numar de peste 650 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzactii au fost incasate miercuri, 2 decembrie, anul curent.
Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care un miliard de euro cu maturitatea de 9 ani, cu un randament de 1,468% si o rata de dobanda de 1,375% pe an si 1,5 miliarde de euro, cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,650% si o rata de dobanda de 2,625% pe an.
Strategia de executie a emisiunii a permis reducerea graduala a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele doua transe. Fata de valorile cu care au fost lansate initial in piata cele doua transe, de 210 puncte de baza peste cotatia de referinta Mid-Swap pentru maturitatea de 9 ani si randamentul de 3% pentru maturitatea de 20 ani, costurile au fost reduse cu 35 puncte de baza pentru fiecare transa, obtinandu-se in final prime negative de emisiune de 5 puncte de baza atat pentru maturitatea de 9 ani, cat si pentru maturitatea de 20 ani.
Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si din punct de vedere al tipurilor de investitori.
In ambele transe, se observa preponderenta investitorilor de tip real money, respectiv fonduri de active administrate privat si banci comerciale si participarea in proportie de peste 50% a marilor investitori activi pe pietele internationale de capital din SUA, Marea Britanie si Germania in ambele transe.
In ceea ce priveste distributia geografica a investitorilor, pentru maturitatea de 9 ani (cu scadenta la 2 decembrie 2029), aceasta a fost urmatoarea: SUA 27%, Marea Britanie 19%, Romania 19%, Germania 9%, restul CEE 7%, tarile nordice 5%, Austria si Elvetia 5%, Franta 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 2% si Asia 1%.
Pentru maturitatea de 20 ani, distributia geografica a investitorilor a fost urmatoarea: Marea Britanie 43%, SUA 18%, Romania 11%, Germania 5%, Austria si Elvetia 5%, tarile nordice 4%, Franta 3%, restul CEE (exclusiv Romania) 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 3%, Asia 1% si restul regiunilor 1%.
Distributia pe categorii de investitori pentru maturitatea de 9 ani a fost preponderent catre fonduri de active administrate privat, respectiv 67%, 22% catre banci comerciale si private, 5% catre fonduri de pensii si companii de asigurari, 3% institutiilor oficiale si bancilor centrale, respectiv 3% fondurilor de investitii.
Pentru maturitatea de 20 ani, distributia in functie de tipul investitorilor a fost urmatoarea: fonduri de active administrate privat 75%, fonduri de pensii si companii de asigurari 9%, banci comerciale si private 7%, fonduri de investitii 5%, institutii oficiale si banci centrale 3%, altii 1%.
Tranzactia a fost intermediata de catre Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V. , J.P. Morgan Securities plc si UniCredit Bank AG.