Romania a imprumutat 3,5 miliarde de euro de pe pietele externe. Banii vor fi folositi pentru finantarea deficitului bugetar
datorie romaniaobligatiuni euro romaniaeuroobligatiuni romaniaimprumuturi extrene romania
Dupa ce, conform datelor Bancii Nactionale a Romaniei, datoria externa a tarii noastre a scazut, in primele doua luni din 2021, cu 2,311 miliarde de euro, Ministerul Finantelor a anuntat, ieri, ca, pe 7 aprilie 2021, Romania a lansat prima emisiune de euroobligatiuni din acest an pe pietele internationale de capital, care s-a bucurat de un interes deosebit din partea investitorilor.
Valoarea totala a emisiunii de euroobligatiuni este de 3,5 miliarde de euro, cu o subscriere finala de 10 miliarde de euro, prin participarea a peste 380 de investitori.
Acesta este cel mai mare volum de finantare realizat de Romania intr-o singura tranzactie.
Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care 2 miliarde de euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,104% si o rata de dobanda de 2% pe an si 1,5 miliarde de euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,773% si o rata de dobanda de 2,750% pe an.
Potrivit Ministerului Finantelor, in cadrul strategiei de executie a tranzactiei, marjele de credit s-au redus pe masura cresterii ordinelor de subscriere in cele doua transe, inregistrandu-se, in cateva ore, o reducere a acestor marje de dobanda cu 30 puncte de baza fata de valorile cu care au fost lansate initial in piata cele doua transe, obtinandu-se, in final, pentru ambele maturitati, prime de emisiune de 0 puncte de baza.
Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele transe se distinge preponderenta investitorilor de tipul real money, respectiv fonduri de active administrate privat care au o pondere in cadrul maturitatilor de 12 si 20 de ani de 63%, respectiv 62%.
Totodata, bancile comerciale si private au o alocare de 21% si 17%, fondurile de pensii si companiile de asigurari au o distributie de 6% si 13%, iar alte categorii de investitori printre care si institutii oficiale detin 10% si respectiv 8%.
In ceea ce priveste distributia geografica a investitorilor, pentru maturitatea de 12 ani, aceasta a fost urmatoarea: Marea Britanie si Irlanda 37%, SUA 17%, Germania si Austria 13%, Romania 6%, Franta 6%, Europa de Sud 6%, restul Europei 6%, CEE (exclusiv Romania) 5%, Benelux 3% si 1% restul statelor. Pentru maturitatea de 20 ani, distributia geografica a investitorilor a fost urmatoarea: Marea Britanie si Irlanda 45%, SUA 13%, Germania si Austria 12%, Romania 12%, restul Europei 5%, CEE (exclusiv Romania) 4%, Franta 3%, Europa de Sud 3%, restul statelor 2% si Benelux 1%.
Tranzactia a fost intermediata de catre BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, HSBC Continental Europe, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale si UniCredit Bank AG.
"Succesul primei emisiuni de euroobligatiuni a Romaniei din anul 2021 reconfirma increderea de care se bucura tara noastra din partea investitorilor la nivel international. Desi criza generata de pandemia Covid-19 nu a luat sfarsit, aceasta tranzactie dovedeste ca masurile si obiectivele Guvernului privind consolidarea fiscal-bugetara si relansarea economiei romanesti, apreciate deja de institutii internationale, sunt receptionate pozitiv si de comunitatea investitionala.
Prin aceasta emisiune, Romania si-a asigurat o parte importanta din necesarul de finantare de pe pietele externe aferent anului 2021, consolidand, totodata, rezerva in valuta (buffer-ul).
Imprumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finantare determinate de nivelul deficitului bugetar si volumul refinantarii datoriei publice, in contextul pandemiei Covid-19", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finantelor.