ROBOR la trei luni consemneaza a cincea zi de scadere: 2,9%
robor astaziscadere roborisarescu robor
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea, ieri, ca indicele ROBOR are o tendinta de scadere inceputa in septembrie 2018, care nu se datoreaza, deci, taxei pe lacomie.
Iata ca, la inceput de an tendinta aceasta se confirma, ROBOR la trei luni consemnand nu mai putin de cinci zile (bancare) de scadere.
Astazi, ROBOR la trei luni a ajuns la 2,90%, de la 2,92%, marti. Aceeasi valoare, de 2,90%, a mai a fost inregistrata pe 15 iunie 2018.
De asemenea, acum un an, pe 9 ianuarie 2018, indicele era la nivelul de 2,04%.
La randul lui, astazi, ROBOR la 6 luni a avut o scadere si mai abrupta, la 3,23%, la 3,27%, ieri, iar ROBOR la 9 luni a ajuns la 3,36%, de la 3,38%, ieri.
In acelasi timp, ROBOR la 12 luni a scazut la 3,45% pe an, de la 3,47%, in urma cu o zi.
ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei.
Rata ROBOR pentru fiecare scadenta este calculata de imputernicit (entitate cu experienta si cunostinte tehnice si administrative, insarcinata sa efectueze fixingul) ca medie aritmetica a ultimelor rate cotate de fiecare participant la fixing pentru depozitele plasate intr-un interval de 15 minute inainte de fixing, dupa eliminarea extremelor.
Rata cotata de catre un participant pentru fixing reprezinta rata la care sunt oferite depozite in lei unui alt participant, timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID si ROBOR de catre imputernicit.
Fixingul reprezinta activitatile desfasurate pentru stabilirea ratelor de referinta ROBID si ROBOR pentru depozitele in lei pe piata monetara interbancara.